Jurnal românesc – 01.05.2025
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretele de decorare a Fundaţiei Romanian Business Leaders, Confederaţiei „Concordia” şi a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - IMM România.
Roxana Iorgulescu Bandrabur, 01.05.2025, 10:45
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretele de decorare a Fundaţiei Romanian Business Leaders, Confederaţiei „Concordia” şi a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – IMM România. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în semn de „apreciere pentru sprijinul constant acordat românilor de pretutindeni prin activităţi în folosul creşterii coeziunii la nivelul colectivităţilor, al creării de locuri de muncă, al păstrării legăturilor dintre comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării şi patria-mamă, pentru stimularea interesului tinerelor generaţii pentru mediul de business, precum şi pentru activităţile dedicate promovării imaginii României în lume”, preşedintele interimar a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler Fundaţiei Romanian Business Leaders.
Cu ocazia Zilei Europei, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) va susține un concert în Republica Moldova pe 9 mai 2025, de la ora 18:00, la Castelul Mimi. Sub conducerea dirijorului Jakub Przybycien, fost membru EUYO și finalist al Premiului Herbert von Karajan 2025, tinerii muzicieni vor interpreta lucrări de Enescu, Beethoven și Bartok. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova și al Fundației Constantin Mimi, marchează sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Prezența EUYO reprezintă un simbol al solidarității europene, într-un context geopolitic marcat de războiul din Ucraina. Liviu Jicman, președintele ICR, și Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, au subliniat importanța concertului ca gest de susținere și apartenență la spațiul cultural european. Concertul continuă seria celor peste 300 de proiecte derulate de ICR în Moldova în ultimii cinci ani. Fondată în 1976, EUYO reunește muzicieni din toate cele 27 de state membre ale UE și a fost desemnată „European Cultural Diplomat of the Year” (2018) și „European Cultural Brand of the Year” (2020). Evenimentul de la Castelul Mimi face parte dintr-un sezon bogat în turnee și participări internaționale, consolidând rolul EUYO ca ambasador cultural al Europei.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și Consulatele Generale ale României la Bălți și la Cahul participă, în fiecare an, la manifestările organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, cu prilejul Zilei Europei: Orășelul European și Festivalul de Film și Cultură Europeană. Anul acesta, tradiționalul Orășel European va fi organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău – vineri, 9 mai, și în Piața Mare din orașul Căușeni – sâmbătă, 17 mai.
De asemenea, ICR Chișinău organizează, în perioada 15 – 21 mai 2025, o serie de proiecții cu filmele românești: Clara (regia Sabin Dorohoi, 2023); Secretul insulei PIN-UP (2024, regia Alecs Năstoiu) și Mai departe (2023, regia Tedy Necula) în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană. Pe lângă proiecții de film, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Europei organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova vor avea loc concerte, conferințe, dezbateri, școală de primăvară, un maraton și alte activități pe teme ce promovează cultura și valorile europene.
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” desfășoară turneul „Madrigal – Drumul Mătăsii” în Kazahstan, la invitația Ambasadei României și cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul reafirmă valorile culturii române în dialogul civilizațiilor și extinde cooperarea culturală în Asia Centrală, după succese similare în SUA, America de Sud, Luxemburg, Belgia și Republica Moldova.
Inspirat de simbolistica Drumului Mătăsii, turneul propune evenimente ce îmbină repertorii europene renascentiste, creații românești contemporane și tradiții muzicale din Asia Centrală. Evenimentul central are loc pe 4 mai la Opera din Astana, urmat pe 5 mai de concertul „Madrigal for Babies” la Muzeul Național. Pe 6 mai, la Palatul Păcii și Reconcilierii, va fi lansat albumul „Imnurile Naționale ale Statelor din Asia Centrală”, urmat de un recital. Turneul se încheie cu o filmare specială în orașul antic Otrar, important centru cultural al Asiei Centrale și sit UNESCO.
Ujgorodul a găzduit festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de-a IV-a etape a Olimpiadei Naționale de Limbă și Literaturiă a naționalităților din Ucraina, transmite Bucpress.eu. La acest eveniment prestigios au participat peste treizeci de elevi talentați din trei regiuni ale țării, care s-au întrecut la limbile și literatura slovacă, română, maghiară și cehă. La festivitatea de închidere au fost prezenți reprezentanți diplomatici ai mai multor state europene, inclusiv Pavel Paniš, Consul General al Republicii Slovace în Ujgorod, David Nový, Consul General al Republicii Cehe în orașul Lviv și Edina Şimon, Consul General al Ungariei în Ujgorod, marcând astfel importanța internațională a evenimentului.
Potrivit unei postări pe Facebook a Cosulatului României la Solotvino (Slatina), consulul român Florin Grațian Pârvu a participat la ceremonia de deschidere, alături de reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice și diplomați din țările vecine. „La această ediție au participat 33 de elevi din regiunile Transcarpatia, Odesa și Cernăuți, dintre care 11 au concurat la proba de limba și literatura română. Premiul I la această disciplină a fost obținut de trei eleve remarcabile: Delia-Victoria Zmicalo (Liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din Solotvino (Slatina), regiunea Transcarpatia), Ksenia Rogovei și Anna Lazarovici (Liceul din Voloca, regiunea Cernăuți). Felicităm toți elevii participanți pentru efortul, pasiunea și determinarea de care au dat dovadă și le dorim succes în parcursul lor academic și personal. Apreciem efortul și implicarea organizatorilor care au făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment deosebit, contribuind la promovarea excelenței în educație și a valorilor culturale ale comunităților naționale”, potrivit mesajului transmis.
Festivalul Filmului European revine cu ediția 29. Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București, urmate de ediții locale speciale în nouă orașe din România: Botoșani, Brașov, Chitila, Deva, Iași, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. „Festivalul nostru se afirmă, încă o dată, ca un instrument esențial în confirmarea unității europene prin artă. Într-o Europă asediată de incertitudini, filmul devine un far esențial, și, dincolo de escapism, se poate transforma într-o oglindă curajoasă a realității. Cinematografia europeană a cultivat întotdeauna poveștile diverse și vocile autentice, fără să dea înapoi în fața fricilor, crizelor și provocărilor de tot felul. Așteptăm verdictul cinefililor din cele 10 orașe, în speranța că, venind la film, în luna mai, în preajma Zilei Europei, se vor simți solidari cu această comunitate unită prin valori, vise și aspirații asemănătoare”, a spus Liviu Jicman, președinte al ICR și al EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Ediția 2025 a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate în premieră națională, și două selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre acestea se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și două filme – coregizate de femei.