Jurnal Românesc – 02.05.2025
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a făcut publice rezultatele unei noi etape de evaluare a cererilor de finanțare transmise în cadrul Sesiunii de finanțare nerambursabilă 2025.
Sorin Iordan, 02.05.2025, 11:48
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a făcut publice rezultatele unei noi etape de evaluare a cererilor de finanțare transmise în cadrul Sesiunii de finanțare nerambursabilă 2025. Lista proiectelor aprobate, respinse sau neeligibile este disponibilă pe site-ul instituţiei dprp.gov.ro. Contestațiile se pot transmit prin e-mail la adresa contestatii.proiecte@dprp.gov.ro, prin poştă cu confirmare de primire sau se depun direct la registratura DRP, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor. Contestaţiile vor fi soluţionate în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii perioadei de depunere a acestora. Lansată la 12 martie, sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru anul în curs este dedicată asociaţiilor, fundaţiilor, unităţilor de cult, organizaţiilor neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate. Prin acest demers, se poate obţine finanţare pentru proiecte derulate pe şase paliere, şi anume Educație, Cultură, Spiritualitate și tradiție, Societate civilă, Mass-media și Comunitate.
România participă cu trei producții cinematografice la EU Film Days 2025 – Animation Film Festival, care are începe pe 9 mai la Osaka. Manifestarea are loc sub egida Delegaţiei Uniunii Europene în Japonia, în contextul Expoziției Mondiale în plină desfăşurare la Osaka. Este vorba despre lungmetrajul animat „The Island”, în regia Ancăi Damian, care va fi prezentat publicului japonez în cadrul a opt proiecții. Filmul a fost selectat în program de curatorul festivalului Valerio Caruso în baza recunoașterii internaționale a regizoarei Anca Damian, distinsă în cadrul unor evenimente de prestigiu internațional. Alături de acest titlu, publicul va putea viziona și două scurtmetraje de animație: „ABIFF” regizat de Valentin Urziceanu și „Outdoors in Isolation” de Matei Branea. Proiecțiile vor avea loc în cadrul pavilionului „Casa Europei” din cadrul Expoziției Mondiale de la Osaka şi vor fi itinerate în mai multe orașe importante din Japonia, precum Kyoto, Tokyo, Nagoya și Fukuoka. Zilele Filmului UE prezintă o selecție de producții cinematografice recente, propuse de toate cele 27 de state membre ale Uniunii. Participarea românească este sprijinită de reprezentanţa la Tokyo a Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României în Japonia.
15 iunie a fost declarată Ziua Banatului Montan, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor de la Bucureşti, în calitate de for decizional. Conform prevederilor, susţinute de toate grupurile parlamentare, autorităţile publice şi administraţiile locale, instituţiile de cultură din ţară sau străinătate şi organizaţiile minorităţilor naţionale vor marca această dată prin evenimente educative şi artistice. Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Silvia Mihalcea, a explicat că data face referire la personalitatea lui Eftimie Murgu, om politic de valoare, paşoptist de frunte, profesor şi filozof. La 15 iunie 1848 el a fost ales drept suprem căpitan al Banatului Montan, moment în care năzuinţele bănăţenilor de libertate şi unitate au fost exprimate clar şi ferm. Instituirea unei sărbători anuale va contribui la o mai bună valorificare a patrimoniului cultural, istoric şi turistic, a mai declarat parlamentarul.
O conferință dedicată limbii, culturii și literaturii române va avea loc, în perioada 5-6 mai, la Universitatea din Helsinki și la Casa Textului Literar din Helsinki, în Finlanda. Organizatorul, Institutul Cultural Român de la Stockholm, îi are ca invitaţi pe scriitorul Varujan Vosganian, al cărui roman „Cartea șoaptelor” este tradus în 23 de limbi, pe scriitoarea și traducătoarea româno-finlandeză Cristina Sandu şi pe traducătoarea și lingvista Nicoleta Neșu, lector de limba română la Universitatea „La Sapienza” din Roma. Cei trei autori vor susţine prelegeri şi studii de caz menite să exploreze evoluția unică a limbii române ca limbă romanică. Se va discuta despre modul în care limba română s-a dezvoltat ca răspuns la granițele sale geografice și culturale, cu accent pe schimbările lingvistice și culturale din diaspora românească din țări occidentale precum Italia, Spania, Portugalia și Franța. Cu acest prilej, va fi lansat și primul număr al jurnalului academic HEROS Journal, editat de Biblioteca Universității din Helsinki și de Lectoratul de limbă și cultură română de la universitatea finlandeză. Acesta a fost deschis în 2023 şi funcționează în cadrul Departamentului de Limbi Străine al Facultății de Arte.