Jurnal românesc – 06.05.2025
Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite, în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat desemnarea României în programul Visa Waiver, cu efect imediat, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Leyla Cheamil, 06.05.2025, 11:30
Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite, în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat desemnarea României în programul Visa Waiver, cu efect imediat, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei. Aceasta aminteşte că, la 25 martie 2025, a suspendat punerea în aplicare a programului pentru a efectua o revizuire a desemnării ţării noastre. Procedura s-a încheiat şi, având în vedere accentul pus pe securitatea frontierelor şi a imigraţiei, Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a decis că desemnarea României ar trebui revocată pentru a proteja integritatea programului Visa Waiver şi pentru a asigura securitatea frontierelor şi a imigraţiei. România poate fi reconsiderată pentru a accesa programul în viitor, în cazul în care îndeplineşte criteriile legale de eligibilitate. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti şi-a exprimat regretul faţă de decizia Statelor Unite, iar Guvernul a transmis, într-un comunicat, că este esenţial ca partenerii americani să transmită toate detaliile tehnice care au stat la baza acesteia.
Ana Blandiana, câştigătoarea prestigiosului premiu „Princesa de Asturias pentru Litere 2024ˮ şi una dintre cele mai importante voci ale poeziei contemporane româneşti, va fi prezentă, cu sprijinul ICR Madrid, la o serie de evenimente notabile desfăşurate în Spania, în perioada 6 -13 mai. Acestea vor avea loc la Madrid, Malaga şi Barcelona şi vor cuprinde dezbateri academice, mese rotunde, recitaluri poetice şi întâlniri cu comunităţi literare. Seria de evenimente va începe pe 6 mai, la Universitatea Complutense de la Madrid, cu un omagiu adus Anei Blandiana, un seminar organizat de Grupul de cercetare Poetici ale Modernităţii, Grupul de cercetare Estetică Contemporană: Artă, Politică şi Societate, Grupul de cercetare Europa Scrisului, Institutul Cultural Român de la Madrid şi Lectoratul de Limba Română de la Universitatea de la Complutense. Deschiderea oficială va fi urmată de o serie de mese rotunde, în cadrul cărora participanţii vor discuta despre impactul operei Anei Blandiana asupra memoriei colective, a politicii şi importanţa traducerilor literare. La aceste discuţii vor lua parte figuri de marcă din domeniul filosofiei, literaturii şi al traducerii, precum Antonio Rivera Garcia, Jordi Masso, Marife Santiago Bolanos, Jose Manuel Lucia Megias, Viorica Pâtea. Pe 7 mai, Ana Blandiana va susţine conferinţa inaugurală „Tăcerea – inamicul libertăţiiˮ la cel de-al doilea Congres Internaţional al Victimelor Comunismului, organizat de Universitatea CEU San Pablo de la Madrid.
Comunitatea românească din Germania se pregăteşte pentru un eveniment cultural de suflet, care promite să aducă bucurie, culoare şi tradiţie în mijlocul diasporei: „Hora Rusaliilor – Köln 2025″. Evenimentul va avea loc pe 8 iunie şi se anunţă a fi o veritabilă sărbătoare a identităţii româneşti. Organizatorii propun o zi dedicată autenticităţii şi legăturilor profunde cu rădăcinile, printr-un program variat ce va îmbina muzica live, dansurile populare, gastronomia românească şi alte activităţi culturale menite să reconecteze participanţii cu valorile tradiţionale româneşti. Evenimentul îi va avea printre invitaţi pe Maria Tincu, o voce iubită a folclorului românesc, alături de Cristina Matei, cunoscută pentru interpretările sale autentice. Organizatorii subliniază faptul că evenimentul se adresează întregii comunităţi româneşti din Germania, indiferent de vârstă sau zonă geografică. Scopul este crearea unui spaţiu de întâlnire între generaţii, în care copiii născuţi în diaspora să poată descoperi tradiţiile părinţilor şi bunicilor, iar adulţii să retrăiască, fie şi pentru câteva ore, farmecul sărbătorilor de acasă.
Galeria Gregor Podnar Viena prezintă, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena, expoziția „L’Homme – Centre de l’Univers” de Ion Grigorescu, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. Expoziția, care poate fi vizitată până pe 31 mai, marchează a 80-a aniversare a artistului născut la București în 1945 și include o selecție de fotografii, sculptură, pictură. După ce a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, Ion Grigorescu a lucrat ca profesor de desen și restaurator de fresce în Bușteni și București până în 1979. Din 1967, s-a concentrat pe teme precum corpul și politica. După 1990, opera sa a fost prezentată din ce în ce mai mult în expoziții internaționale, la Amsterdam, Los Angeles, Viena, Kassel, Milano, Barcelona, Tokyo, Zurich, Berlin.