Jurnal românesc – 11.04.2025
Alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile, pensiile şi toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiarii din ţară şi din străinătate înainte de sărbătorile pascale, a anunţat Ministerul Muncii.
Sorin Iordan, 11.04.2025, 11:10
Alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile, pensiile şi toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiarii din ţară şi din străinătate înainte de sărbătorile pascale, a anunţat Ministerul Muncii. Astfel, pensiile au început să fie distribuite de poştaşi încă din 4 aprilie, vor fi livrate astăzi pentru cei care au cont bancar şi pe 17 aprilie pentru pensionarii din diaspora. De asemenea, în intervalul 15-17 aprilie se va face plata ajutorului de şomaj. Şi alocaţiile, şi indemnizaţiile, dar şi ajutoarele sociale vor fi plătite anticipat. Banii vor fi livraţi astăzi către Poştă, urmând ca până joi, 17 aprilie, fondurile să ajungă la destinatari. Celor care au optat pentru plata în cont bancar a prestaţilor sociale li se vor emite sumele cuvenite între 14 şi 16 aprilie. Este vorba despre alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, drepturile persoanelor cu dizabilităţi sau alocaţia lunară de hrană pentru HIV SIDA sau pentru TBC.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a făcut publice rezultatele primei etape de evaluare a cererilor de finanțare transmise în cadrul Sesiunii de finanțare nerambursabilă 2025. Lista proiectelor aprobate, respinse sau neeligibile este disponibilă pe site-ul instituţiei dprp.gov.ro. Contestațiile se pot transmite prin e-mail la adresa contestatii.proiecte@dprp.gov.ro, prin poştă cu confirmare de primire sau se depun direct la registratura DRP, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor. Contestaţiile vor fi soluţionate în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii perioadei de depunere a acestora. Lansată la 12 martie, sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru anul în curs este dedicată asociaţiilor, fundaţiilor, unităţilor de cult, organizaţiilor neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate. Prin acest demers, se poate obţine finanţare pentru proiecte derulate pe şase paliere, şi anume Educație, Cultură, Spiritualitate și tradiție, Societate civilă, Mass-media și Comunitate.
A 3-a ediţie a concursului de eseuri, compuneri şi poveşti „Eu şi România”, destinat copiilor şi tinerilor români din diaspora şi din comunităţile istorice, unde limba română nu are statut de limbă oficială, va avea loc în perioada 28 aprilie – 16 mai. Organizatorul, Institutul Cultural Român, transmite că scopul proiectului este de a încuraja menţinerea limbii române ca limbă vie în aceste comunităţi, de a susţine sentimentul de apartenenţă la spaţiul cultural românesc şi de a dezvolta relaţiile culturale cu România. Tinerii din categoriile de vârstă 8-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani sunt invitaţi să transmită textele pe e-mail, în perioada amintită, urmând ca pe 25 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni, ICR să anunţe premianţii. Tema generală propusă pentru ediţia din acest an este „România, locuri de vis, locuri visate”. Juriul, compus din scriitori şi jurnalişti culturali, va decide câştigătorii, care vor împărţi premii în valoare totală de 4.600 de euro. La ediţia din 2024, 59 de copii români din 14 ţări au participat la concurs, iar la prima ediţie, cea din 2023, au trimis lucrări 58 de copii din 16 state.
România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român la Festivalul Naţional de Carte de la Paris, cel mai mare eveniment literar al anului în capitala franceză. Standul României, unde sunt găzduiţi şi scriitori din Republica Moldova şi cărţile lor, expune 53 de traduceri recente. Noutatea acestei ediţii o reprezintă faptul că sunt expuse şi titluri în ediţii bilingve, precum albume fotografice despre România. Programul festivalului prevede, până duminică, întâlniri cu peste 1.200 de autori, lansări de carte şi conferinţe, lecturi, proiecţii de filme şi seriale şi un spaţiu special dedicat spectacolelor literare originale. La ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Carte de la Paris participă 450 de edituri franceze şi internaţionale, iar Marocul este ţara invitată de onoare.