Jurnal românesc – 15.05.2025
Autoritatea Electorală Permanentă anunță începerea, joi 15 mai, a procedurii de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22:00 a României.

Roxana Vasile, 15.05.2025, 11:15
Autoritatea Electorală Permanentă anunță începerea, joi 15 mai, a procedurii de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22:00 a României. AEP precizează că, pentru a asigura condiţii optime de vot cetăţenilor români din diaspora, la aceste alegeri au fost înfiinţate 965 de secţii de votare în străinătate, cu 15 mai multe decât la prezidenţialele şi parlamentarele de anul trecut. Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie din afara ţării. Votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a trei zile – 16, 17 şi 18 mai. Vineri și sâmbătă, secțiile se deschid la ora locală 07:00 şi se închid la ora locală 21:00. Duminică, votarea va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi, însă, ora 21:00 a României. Datele privind prezenţa la vot vor putea fi consultate în timp real pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente pentru fiecare secţie de votare în parte.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul de decorare a lui Sir George Iacobescu cu Ordinul Naţional ʺSteaua Românieiʺ în grad de Mare Ofiţer, transmite Administraţia Prezidenţială. Distincţia este acordată ʺîn semn de înaltă apreciere pentru serviciile excepţionale aduse statului român, prin promovarea constantă a României şi sprijinirea dezvoltării relaţiilor româno-britanice, precum şi pentru sprijinul acordat artiştilor, cercetătorilor şi studenţilor români din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nordʺ. Sir George Iacobescu este inginer constructor, antreprenor, preşedinte onorific al companiei de investiţii imobiliare Canary Wharf şi membru în Consiliile Colegiului Regal de Muzică, Orchestrei Filarmonice Oxford, British Museum şi face parte din Consiliile spitalului londonez Chelsea and Westminster şi al Societăţii Regale Britanice a Sculptorilor.
Senatul României a votat, miercuri, un proiect de lege care desemnează 2026 drept „Anul Nadia Comăneci”, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la performanța istorică a sportivei la Jocurile Olimpice de la Montreal. În 1976, aceasta devenea prima gimnastă din lume care primea nota 10 într-un concurs oficial. „Celebrarea Nadiei Comăneci la 50 de ani de la momentul istoric de la Montreal va reprezenta un aspect important în motivarea tinerelor generații de sportivi pentru a face performanță, oferindu-le modele de excelență sportivă, determinare și implicare”, au transmis parlamentarii semnatari ai inițiativei. Proiectul urmează să fie votat de Camera Deputaților, for decizional – informează românialiberă.ro.
Ministerul de Externe de la București reaminteşte că pentru Libia este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim – ‘Părăsiţi imediat ţara!’. Potrivit MAE, situaţia de securitate a cunoscut o deteriorare accentuată în ultima perioadă, ca urmare a confruntărilor armate majore între grupări rivale de crimă organizată. Acestea pot recurge la răpiri sau la alte activităţi infracţionale care să vizeze cetăţeni străini prezenţi pe întreg teritoriul Libiei. Autorităţile locale ar putea decide sistarea parţială sau totală a zborurilor pe Aeroportul Internaţional Mitiga, recurgând, eventual, la direcţionarea zborurilor către Aeroportul Internaţional din Misurata. Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli relocată temporar la Tunis. Cei care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe proprie răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii.
Ministerul Culturii participă la cea de a 30-a ediţia Târgului de Carte Lumea Cărţii de la Praga, în perioada 15 – 18 mai. Este unul din cele mai importante evenimente de acest gen din Europa Centrală, având şi o componentă dedicată profesioniştilor din domeniu. Invitatul de onoare de anul acesta al târgului este Portugalia. Motto-ul ediţiei este ʺ30! Energia tinerilor – înţelepciunea cărţilor!ʺ. Partenerii Ministerului Culturii în organizarea prezenţei la acest eveniment sunt Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii, Asociaţia Editorilor din România şi Diasporaciteşte.eu. Autorii invitaţi de Ministerul Culturii sunt Adina Rosetti, Elise Wilk şi Adrian Alui Gheorghe. La invitaţia proiectului CELA (Connecting Emerging Literary Artists), autoarele Ioana Stăncescu şi Dana Grigorcea vor participa la o serie de evenimente în cadrul târgului. Vineri 16 mai va fi prezentat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, din partea României fiind nominalizat autorul Bogdan Creţu, care va vorbi despre romanul ʺMai puţin decât dragosteaʺ. Nu în ultimul rând, Biblioteca Prichindeilor din Praga organizează, sâmbătă 17 mai, două evenimente: Prichindeii la poveşti cu… Adina Rosetti, respectiv Seară literară alături de Dana Grigorcea.