Jurnal românesc – 15.12.2014
42% dintre românii consideră că mărirea numărului de secţii de vot ar fi cea mai bună soluţie pentru a rezolva problemele cu votul în diaspora, relevă o cercetare realizată în perioada 6-12 decembrie de GSSC Avangarde. Alte două soluţii vehiculate sunt votul electronic şi votul prin corespondenţă, care beneficiază de 15%, respectiv 12% susţinere din partea cetăţenilor. Primul-ministrul Victor Ponta este considerat de 31% dintre români principalul vinovat pentru problemele cu votul din diaspora intervenite la alegerile prezidenţiale din acest an.
România Internațional, 15.12.2014, 13:02
Urmează Biroul Electoral Central, care este apreciat drept principal vinovat de 17% dintre respondenţi, ministrul de Externe – 6%, Opoziţia – 3%, Toţi – 10%. Solicitaţi să-şi spună opinia cu privire la modul în care a fost organizat votul în diaspora în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, 42% au o părere foarte proastă, 29% – proastă, 14% – bună, 3% – foarte bună. Cercetarea GSSC Avangarde a fost realizată pe un eşantion de 850 persoane de 18 ani şi peste. Tipul eşantionului este probabilist, stratificat, iar metoda de culegere a datelor a fost faţă-în-faţă cu respondentul, la domiciliul acestuia. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3,36%, pentru un interval de încredere de 95%.
Numărul turiştilor straini cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice din Romania a fost, în primele nouă luni ale anului, de aproape 1,5 milioane, iar cheltuielile realizate de aceştia s-au situat la 3,73 miliarde de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate luni. Principalele motive ale sejurului petrecut în România, în perioada iulie – septembrie, le-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,5% din numărul total de turişti nerezidenţi). Un alt motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost determinat de călătorii în scop particular (41,5% din numărul total de turişti nerezidenţi). Datele INS relevă faptul că, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (55%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (94,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au avut o ponderea de 15,8% din total, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,1%.
Proiectul bugetului de stat al Romaniei pe 2015 va intra in dezbaterea Parlamentului pe 19 decembrie, votul final fiind programat duminică, 21 decembrie. Potrivit documentului, aprobat de Guvern săptămâna trecută, construcţia bugetară se bazează pe un deficit de 1,8% din PIB, o inflaţie de 2,2% şi o creştere economică de 2,5%. Documentul nu prevede nici un fel de noi taxe şi impozite, a reafirmat premierul Victor Ponta, ci doar acele măsuri economice şi sociale anunţate, cum ar fi scăderea CAS sau scutirea profitului reinvestit. Şeful executivului a precizat că principalii ordonatori de credite vor primi în 2015 mai mulţi bani decât în acest an.
Poliţişti români vor patrula în perioada 15 decembrie 2014 – 9 martie 2015 în staţiunea bulgară Bansko. Câte doi poliţişti români, în trei serii, toţi cunoscători ai limbii bulgare, vor fi detaşaţi pentru a patrula alături de poliţişti bulgari şi a îndruma turiştii români. Pe timpul misiunii, poliţişti români vor consilia, sprijini şi îndruma turiştii români aflaţi pe teritoriul bulgar. Este al cincilea sezon de iarnă în care poliţiştii români vor desfăşura activităţi comune de ordine şi siguranţă publică, alături de poliţişti bulgari, în staţiunea montană Bansko.