Jurnal românesc – 16.04.2025
ICR susține participarea, în perioada 25 aprilie-3 mai, a trei artiști - Antonia Scutaru, Diana Mihalascu și Leonard Chionac - în echipa de creație a noii producții internaționale Sabat Mater, regizată de Romeo Castellucci, pe scena prestigioasei Opere din Geneva, Elveția.
Mihai Pelin, 16.04.2025, 11:15
ICR susține participarea, în perioada 25 aprilie-3 mai, a trei artiști – Antonia Scutaru, Diana Mihalascu și Leonard Chionac – în echipa de creație a noii producții internaționale Sabat Mater, regizată de Romeo Castellucci, pe scena prestigioasei Opere din Geneva, Elveția. Cei trei români vor face parte, în calitate de asistenți de regie, din echipa spectacolului. Romeo Castellucci este una dintre cele mai importante figuri ale teatrului contemporan internațional, cunoscut pentru spectacolele sale de mare impact vizual și intelectual. El semnează producții prezentate pe cele mai prestigioase scene ale lumii și explorează teme fundamentale, de la religie și filosofie, până la istoria artei și condiția umană, oferind publicului experiențe scenice profunde și provocatoare. Antonia Scutaru este colaboratoare a Teatrului Mic din București. A primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Absolvenților UNATC 2023 și la Gala Hop 2024. Diana Mihalascu este studentă în anul III (Regie teatru) la Facultatea de Teatru și Film UBB Cluj-Napoca, iar Leonard Chionac colaborează cu Teatrul Național București. El a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Teatru Studențesc Danail Chirpansky din Bulgaria.
Galeria Gregor Podnar Viena prezintă, în parteneriat cu ICR din capitala Austriei, expoziția „L’Homme – Centre de l’Univers” de Ion Grigorescu, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. Aceasta poate fi vizitată până pe 31 mai și marchează a 80-a aniversare a artistului român. Expoziția include o selecție de fotografii, sculptură, pictură și filmul „L’Homme – Centre de l’Univers” de Ion Grigorescu și prezintă un dialog între capodopere vechi și lucrări noi. Ion Grigorescu s-a născut în 1945 la București și este unul dintre cei mai importanți artiști români ai perioadei postbelice. După ce a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, el a lucrat ca profesor de desen și restaurator de fresce în Bușteni și București până în 1979. Din 1967, s-a concentrat pe teme precum corpul și politica. În special în anii 1970, căutarea de sine și autoreflecția au devenit teme majore pentru Grigorescu, integrate în mod natural în contextul represiunii și restricțiilor politice din țara sa natală. În 1982 Grigorescu s-a retras complet de pe scena artistică. Până în 1990 s-a dedicat exclusiv restaurării și reproiectării frescelor bisericești și învățării tehnicii picturii de icoane. După 1990, opera lui Grigorescu a fost prezentată din ce în ce mai mult în expoziții internaționale în țări precum Olanda, SUA, Austria, Germania, Italia, Spania, Japonia, Portugalia şi Elveția.
Noi picturi de Cătălin Pîslaru sunt prezentate, în premieră, de galeria Gaep la Expo Chicago 2025, târg internațional de artă contemporană care are loc în perioada 24 – 27 aprilie. Cea de-a 12-a ediție aduce laolaltă mai mult de 170 de galerii din întreaga lume. Aceasta este prima participare la un târg din SUA pentru galerie și pentru artist. Picturile lui Cătălin Pîslaru examinează tensiunea dintre natură și arhitectură, văzute de artist ca forțe aflate în opoziție: pe de o parte, comportament imprevizibil și evoluție organică incontrolabilă, iar pe de altă parte, rațiune umană și gândire funcționalistă, axată pe reguli. În noua sa serie de picturi, Pîslaru creează o atmosferă de reverie, post-suprarealistă, dar își menține estetica minimalistă și preferința pentru forme la granița dintre figurativ și abstract. Născut în 1988 în Chișinău, în Republica Moldova, Cătălin Pîslaru s-a mutat în Italia la vârsta de 18 ani. A absolvit studiile de licență și master la Accademia di Belle Arti din Roma în 2013, iar în 2018 a obținut o a doua diplomă la Academia de Arte Frumoase din München. După absolvire, s-a mutat la Düsseldorf. Artistul a expus în România și în Germania și a caștigat premii internaționale.
Festivalul de Film goEast ajunge anul acesta la a 25-a ediție și va avea loc între 23 și 29 aprilie, transformând Wiesbaden într-un punct de referință pentru cinematografia din Europa Centrală și de Est. ICR „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină, din nou, prezența românească, promovând pelicule și cineaști pe plan internațional. România este reprezentată, anul acesta, de trei filme notabile. „Opt Ilustrate din Lumea Idealăˮ (Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz), un documentar realizat exclusiv din reclame post-socialiste românești, va fi proiectat în competiția oficială. Totodată, „Sunt o babă comunistăˮ (Stere Gulea), ecranizarea romanului lui Dan Lungu, care explorează identitatea unei generații confruntate cu schimbările postcomuniste și „Constantin și Elenaˮ (Andrei Dăscălescu), un documentar premiat despre o poveste de dragoste atemporală dintr-un sat din nord-estul României, care oferă o perspectivă emoționantă asupra valorilor tradiționale, vor fi prezente în cadrul simpozionului festivalului. Participarea românească la Festivalul de Film goEast subliniază angajamentul ICR Berlin de a susține și promova cinematografia românească la nivel internațional, consolidând astfel vizibilitatea filmului românesc în cadrul unor evenimente de prestigiu.