Jurnal românesc – 24.07.2025
Consiliul de Miniștri al Bulgariei a aprobat deschiderea Consulatului Onorific al României la Ruse.

Daniela Budu, 24.07.2025, 11:22
Consiliul de Miniștri al Bulgariei a aprobat deschiderea Consulatului Onorific al României la Ruse. Decizia, luată în ședința de guvern de miercuri, prevede că circumscripția consulară va acoperi teritoriul regiunilor Ruse, Plevna și Veliko Târnovo. Consul onorific va fi Viktor Gugușev, președintele Consiliului de Administrație al Camerei de Comerț Bulgaro-Române, care are o vastă experiență în consilierea unor companii internaționale de top cu privire la investiții și achiziții în regiune, precum și o activitate intensă pentru consolidarea cooperării economice dintre Bulgaria și România.
În urmă cu doi ani, primarul orașului, Pencio Milkov, a propus ca România să își deschidă consulat la Ruse pe locul fostului consulat rus. Acesta a fost închis la mijlocul anului 2022, după începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi după expulzarea a 70 de diplomați ruși din Bulgaria. Potrivit anunțului guvernului bulgar, deschiderea Consulatului Onorific al României la Ruse va contribui la consolidarea legăturilor bilaterale comercial-economice, culturale și educaționale. Ruse, ca oraș important pe malul Dunării și punct de frontieră cu România, este un centru natural pentru dezvoltarea serviciilor consulare și a cooperării diplomatice dintre cele două state vecine – mai transmite guvernul bulgar.
* * *
Un basorelief al poetului și publicistului român Mihai Eminescu va fi dezvelit pe 25 iulie, pe Aleea Națiunilor din orasul Sveti Vlas. La eveniment este așteaptată participarea ambasadorului României în Bulgaria, Brândușa Ioana Predescu, precum și a ambasadorului Bulgariei la București, Radko Vlaykov. Au fost invitați și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din alte state. Basorelieful lui Mihai Eminescu este amplasat de Fundația Memoria Bulgară – Frații Dinevi pe Aleea Națiunilor pe care această fundație a creat-o.
În prezent, acolo există mai multe basoreliefuri din bronz, între care cele ale poetului si revolutionarului bulgar Hristo Botev, al poetului ungar Sándor Petőfi, al amiralului englez Horatio Nelson, al unificatorului Italiei Giuseppe Garibaldi, al poetului și dramaturgului german Friedrich Schiller. „Scopul Aleii Națiunilor este de a sublinia respectul pentru eroi, nu numai ai Bulgariei, ci și ai altor țări, creând astfel punți între popoare prin memoria culturală și recunoașterea istorică”, a transmis primarul Ivan Nikolov.
* * *
Pianista Adela Liculescu reprezintă România la prestigiosul festival Kunst & Musikk (K&Mfest) din Stavanger, Norvegia, desfăşurat în perioada 23 – 30 iulie. Evenimentul reuneşte anual artişti şi muzicieni de renume internaţional şi creează o punte între arta contemporană, muzica clasică şi comunitatea locală. Adela Liculescu va susţine trei concerte în cadrul festivalului, pe 25, 26 şi 27 iulie. Institutul Cultural Român de la Stockholm este partener oficial al acestei ediţii a festivalului, alături de Ambasada României în Regatul Norvegiei, susţinând astfel promovarea culturii române în spaţiul nordic.
Născută la Craiova, Adela Liculescu este stabilită în prezent la Viena şi se numără printre cei mai activi muzicieni ai generației sale: solistă distinsă cu premii internaționale, un muzician de cameră extrem de solicitat și un cercetător artistic activ.
* * *
Opt artişti din România şi Republica Moldova sunt reuniţi în cadrul programului internaţional de schimb cultural în arta urbană ‘Artist on the Go’, proiect finanţat de Institutul Cultural Român prin Programul CANTEMIR. Potrivit unui comunicat al ICR, artiştii participă la unele dintre cele mai importante festivaluri europene de artă urbană: Wallz Festival (Pilsen, Cehia, 23-27 iulie), 167B Street (Lecce, Italia, 2-6 august), Helsinki Urban Art (Helsinki, 1-5 septembrie) şi Amsterdam Street Art – ASA (Amsterdam, 15-20 septembrie). Aceştia au participat şi la festivalul Millerntor Gallery #13, care a avut loc la Hamburg, în perioada 27 iunie – 4 iulie.
Sub tema ‘How real is REAL?’, artiştii prezintă murale, instalaţii şi intervenţii stradale care explorează relaţia dintre limbaj şi realitate într-un context social marcat de fake news, manipulare vizuală şi percepţii fragmentate. Prin jocuri lingvistice şi compoziţii tipografice, lucrările integrează în mod creativ cuvinte ambigue sau ‘prieteni falşi’ – termeni care, deşi identici ca formă în două limbi, au înţelesuri diferite. Proiectul marchează un moment important pentru scena artei urbane din România şi Republica Moldova, reprezentând primul pas spre constituirea unei reţele internaţionale de schimburi culturale în acest domeniu.