Jurnal românesc – 25.04.2025
Noaptea culturală a oraşului Stockholm, desfăşurată anual în capitala suedeză, va prezenta, pe 26 aprilie, publicului suedez trei evenimente care au fost incluse în programul oficial al evenimentului Kulturnatt.
Ştefan Stoica, 25.04.2025, 11:04
Noaptea culturală a oraşului Stockholm, desfăşurată anual în capitala suedeză, va prezenta, pe 26 aprilie, publicului suedez trei evenimente care au fost incluse în programul oficial al evenimentului Kulturnatt. ICR Stockholm propune, la sediu, un program artistic de şase ore, în intervalul orar 18.00-24.00. Chitaristul Nuţu Olteanu va susţine două recitaluri, de la orele 20.30 şi, respectiv, de la 21.45, şi publicul se va putea bucura şi de o expoziţie de artă contemporană, care include performance-urile artiştilor vizuali suedezi Carolina Hindsjo, Jakob Anckarsvard şi a artistului de origine română Dorinel Marc. Considerat unul din cei mai importanţi chitarişti de origine română, artistul Nuţu Olteanu a fondat grupul ‘Iris’. A făcut parte din trupa ‘Holograf’ şi a cântat cu ‘Roşu şi Negru’. Interpretul s-a stabilit în Suedia în anul 1990, unde a fondat propriile sale trupe rock. De asemenea, în Noaptea culturală a oraşului Stockholm, vor fi prezentate lucrările a 36 de artişti din România şi Suedia, care fac parte din expoziţia ‘Transhumance. Arrival and Integration – Culoare Ocru’, vernisată pe 8 aprilie, în galeria ICR Stockholm.
Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară, iar peste 1.800 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment pentru cei care vor să lucreze în afara ţării, informează platforma de recrutare eJobs. Potrivit unui comunicat, 7,2% din numărul total de joburi postate în ultima lună au venit din partea angajatorilor din străinătate. Cu 900 de poziţii deschise, Germania este ţara care aduce cele mai multe oferte pentru candidaţii români. Pe locul al doilea se află Olanda, cu 350 de joburi. Chiar dacă a ieşit din Uniunea Europeană şi formalităţile de angajare nu mai sunt la fel de simple ca până în 2020, Marea Britanie continuă să caute candidaţi din România. Se află, însă, la o distanţă semnificativă faţă de Germania, în condiţiile în care nu a avut mai mult de 300 de joburi postate în ultima lună. Clasamentul continuă cu angajatorii din Irlanda, Danemarca, Spania şi Suedia. Cei mai căutaţi sunt candidaţii din segmentul entry level, respectiv cei care au maximum doi ani de experienţă, dar şi cei care nu au deloc experienţă. Aproximativ 350 de joburi se adresează absolvenţilor de studii superioare şi 200 studenţilor.
Institutul Cultural Român sprijină participarea Galeriei Gaep la EXPO CHICAGO 2025 cu un stand dedicat lucrărilor realizate de Cătălin Pîslaru special pentru acest eveniment, marcând nu doar prima prezenţă a artistului în Statele Unite ale Americii, ci şi debutul galeriei pe scena târgurilor americane de artă contemporană. În perioada 24-27 aprilie, EXPO CHICAGO va reuni peste 170 de galerii de top din întreaga lume. Noua serie a lui Pîslaru este formată din lucrări grupate sub titlul Clouding, care continuă să investigheze temele recurente din practica sa: relaţia tensionată dintre natură şi arhitectură, armonia şi dezechilibrul, figurativul şi abstractul. Picturile din seria Clouding sunt inspirate din imagini cu construcţii abandonate, preluate de natură, dar şi din surse diverse – de la reviste tehnice la schiţe şi manuale. Născut în 1988 la Chişinău, Cătălin Pîslaru trăieşte şi lucrează în Dusseldorf.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza un masterclass şi un recital de pian în interpretarea muzicienei române Teodora Ţepeş, fiind şi un tribut pentru cel care a fost mentorul său, regretatul Iancu Ţucărman, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi. Masterclassul de pian va fi ţinut în data de 27 aprilie, de la ora 18:30, la Academia de Muzică şi Dans de la Ierusalim, iar în data de 28 aprilie, de la ora 16:30, va avea loc recitalul de pian la Conservatorul Israelian din Tel Aviv. Evenimentele se înscriu în seria de manifestări dedicate creaţiei muzicale enesciene, organizate de reprezentanţa de la Tel Aviv pe parcursul anului 2025, la împlinirea a 70 de ani de la moartea lui George Enescu.
Poliţia olandeză a arestat alţi doi suspecţi în ancheta privind furtul de obiecte de artă aparţinând României de la Muzeul Drents din Assen, Ţările de Jos. Unul dintre cei doi este bărbatul care apare în imaginile surprinse într-un magazin de bricolaj din Assen. Poliţiştii arestaseră deja cinci suspecţi în această anchetă, patru dintre ei fiind în continuare în arest. Artefactele din aur furate nu au fost încă găsite. Amintim că hoţii au declanşat o explozie la Muzeul Drents din Assen la primele ore ale zilei de 25 ianuarie. Au fost furate trei brăţări de aur şi un coif de aur, piesa centrală a expoziţiei ‘Dacia. Regatul aurului şi argintului’, cu peste 500 de piese împrumutate de România.