Jurnal românesc – 8.12.2014
Canada se pregăteşte să-şi modifice legislaţia în domeniul imigraţiei, pentru ca să permită ridicarea vizelor de călătorie pe teritoriul său pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv pentru români. Informaţia a fost furnizată în cadrul întâlnirii dintre ministrul canadian de Externe, John Baird şi omologul său bulgar, Daniel Mitov. Cei doi demnitari s-au întâlnit la Basel, cu prilejul recentului Consiliu Ministerial al OSCE.
Valentin Țigău, 08.12.2014, 12:57
Autorităţile române înregistrează cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană în monitorizarea stării de sănătate a populaţiei în trei din cele mai importante patologii, constată raportul „Health at a Glance 2014”, publicat de Comisia Europeană. România rămâne şi ţara europeană cu cele mai puţine investigaţii şi proceduri medicale avansate oferite pacienţilor. Totodată, în România se înregistrează cea mai consistentă creştere a cheltuielilor pentru medicamente, din ultimii 15 ani.
Un eveniment aşteptat de multă vreme de românii din Valea Timocului, Serbia, s-a consumat în oraşul Kladovo, situat la sud de Dunăre, unde a fost inaugurat un nou centru cultural românesc. Scopul centrului este de a sprijini comunităţile româneşti din Serbia să-şi păstreze identitatea culturală şi lingvistică. Centrul are o bibliotecă, un mic muzeu şi organizează cursuri de limba română. Totodată, la Kladovo, a fost deschisă prima redacţie a unei publicaţii româneşti online din Valea Timocului.
Problemele apărute la votul din diaspora au influenţat atât prezenţa, cât şi opţiunea de vot în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie 2014, arată un sondaj realizat de Inscop Research. Din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 26,8% susţin că problemele apărute la secţiile de votare din străinătate în turul unu i-au determinat, în mare măsură, să meargă la urne, 9,8% spun că au fost determinaţi să se prezinte la vot doar în mică măsură de aceste evenimente, în timp ce 52,3% spun că problemele de la secţiile de vot din străinătate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vot. În ceea ce priveşte opţiunea de vot, din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 22,5% spun că opţiunea lor politică a fost determinată în mare măsură de votul din străinătate.
Românii din Spania au fost invitaţi să se înscrie în Registrul electoral, pentru alegerile locale din luna mai a anului viitor. Aceste înscrieri sunt obligatorii pentru participarea la vot şi trebuie făcute, până la 30 decembrie, la primăriile localităţilor. Guvernul regional al Madridului a lansat şi o campanie de informare în acest sens. Peste 150.000 de români din regiunea Madrid ar putea vota la alegerile locale din mai 2015. La alegerile precedente, mai puţin de 1% din românii cu drept de vot s-au prezentat la urne.
Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a împărţit, de Sfântul Nicolae, mănuşi şi fulare copiilor de la şcolile din oraşul Însurăţei, judeţul Brăila. Ajutoarele au fost strânse în această vară pentru a fi împărţite în zonele sărace ale României şi au fost donate de români rezidenţi în Spania. Reamintim că sub genericul Iubesc România, FADERE a organizat, în această vară, un proiect umanitar în aceeaşi localitate. Proiectul a fost realizat de un grup de studenţi români din Spania şi fost destinat familiilor sărace din zona Brăila. Studenţii au zugrăvit, au reparat şi au făcut curăţenie în casele câtorva familii sărace, iar în final, le-au împărţit ajutoare strânse în Spania.