Ariane 6 a sosit în Guiana Franceză
Programul spațial Ariane 6 continuă cu completarea și asamblarea elementelor vehicului. La baza de lansare din Guiana Franceză, nava-cargo Canopée a adus ultimele componente necesare zborului.
Steliu Lambru, 29.03.2024, 09:09
Gândit la începutul anilor 2010 ca viitor vehicul de zbor spațial european, Ariane 6, înlocuitorul vehiculului Ariane 5, este acum complet la Kourou, portul spațial european din Guiana Franceză. Ultimele componente ale miezului central și structurii superioare vor fi asamblate și întregul vehicul va fi pus pe poziție pentru lansarea programată la sfârșitul anului 2024.
Tony dos Santos, manager tehnic al portului spațial al Agenției Spațiale Europene (ESA), a descris derularea operațiunilor viitoare până când Ariane 6 va fi gata de decolare.
„Nava Canopée a sosit din Europa, suntem în interiorul ei, la postul comandantului de pe puntea de comandă a navei. Afară, descărcăm toate containerele cu elementele componente ale Ariane 6 și le transferăm pe șosea către noul hangar de asamblare a lor. Pașii viitori sunt descărcarea elementelor, pregătirea lor, integrarea miezului central care sunt programați în luna martie. Apoi va avea loc transferul miezului central către rampa de lansare, din nou o integrare cu rachetele propulsoare, carnarea navei, pregătirile, conectarea pregătirilor, testele și, în cele din urmă, lansarea propriu-zisă.”
Toate părțile componente ale Ariane 6 au fost produse în Europa. Motorul principal și miezul central au fost fabricate în Franța, motorul treptei superioare a zborului și izolația au fost realizate în Germania, iar rachetele propulsoare au fost construite în Italia. Două variante de Ariane 6 urmează a fi dezvoltate. Prima este Ariane 62, cu două propulsoare, destinată mai ales misiunilor guvernamentale și științifice. A doua variantă este Ariane 64, cu patru propulsoare, destinată lansărilor de sateliți comerciali.
Finanțarea programului spațial Ariane 6 a fost asigurată, în principal, de Italia, Franța și Germania prin Agenția Spațială Europeană ESA. Agenția și Uniunea Europeană sunt partenere de câteva decenii și, deși sunt entități diferite, ele împărtășesc un scop comun, acela de a întări capacitățile europene și a aduce beneficii cetățenilor europeni. În 2022, ESA și UE au pus bazele acordului „Iris 2” pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit, care asigură și securizarea și confidențialitatea informației.