Capitala Europeană a Tineretului 2025: Lviv, Ucraina
În fiecare an, un oraș din Europa, care se angajează să dezvolte și să implementeze un program ambițios dedicat tinerilor pe parcursul unui an întreg, devine Capitală Europeană a Tineretului.

Daniel Onea, 12.05.2025, 09:30
Orașul Lviv, din Ucraina, a fost desemnat Capitala Europeană a Tineretului pentru anul 2025 de către Forumul European al Tineretului. Această distincție oferă orașului oportunitatea de a implementa inițiative dedicate tinerilor, de a încuraja participarea civică și de a promova valori europene precum solidaritatea, diversitatea și incluziunea.
Alegerea orașului Lviv este cu atât mai semnificativă în contextul actual, având în vedere războiul din Ucraina. Distincția simbolizează un sprijin european față de tinerii ucraineni și recunoaște eforturile lor de a menține spiritul democratic, reziliența comunității și angajamentul civic în vremuri de criză. De altfel, Lviv, este primul oraș dintr-o țară aflată în război care a deținut vreodată titlul.
Nela Riehl, președinta Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, a anunțat facilitarea participării studenților, cercetătorilor și tinerilor profesioniști ucraineni la programele Uniunii Europene, cum ar fi Erasmus+, care le oferă oportunități de a studia, de a se forma și de a face voluntariat în toată Europa.
„De asemenea, am extins accesul în Corpul european de solidaritate, permițând tinerilor ucraineni să se angajeze în proiecte de voluntariat și solidaritate care reconstruiesc comunitățile și întăresc legăturile europene. Prin Horizon Europe și Creative Europe, promovăm colaborarea în cercetare, cultură și inovare. Aceste programe sunt cruciale pentru integrarea Ucrainei în familia europeană, nu doar instituțional, ci prin conexiuni reale între oameni, idei și aspirații.
Parlamentul European a susținut de multă vreme inițiativele care împuternicesc tinerii. Strategia UE pentru tineret se concentrează pe implicarea, conectarea și împuternicirea tinerilor de pe întreg continentul. Inițiativa Capitalei Europene a Tineretului în sine este o reflectare a credinței noastre în puterea transformatoare a proiectelor conduse de tineri.”
Lviv, fiind acum Capitală Europeană a Tineretului, are oportunitatea unică de a beneficia de aceste programe, de a amplifica vocile tinerilor și de a construi un oraș care prosperă prin inovație, incluziune și valori europene, spune Nela Riehl, președinta Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European.
„Prin programele UE privind patrimoniul cultural și sprijinul unor instituții precum Europa Nostra, lucrăm pentru a proteja și restaura reperele culturale ucrainene. Angajamentul nostru față de conservarea culturală se extinde dincolo de reconstruirea a ceea ce a fost pierdut, vrem să ne asigurăm că bogata identitate culturală a Ucrainei continuă să inspire generațiile viitoare.
Inițiativa Capitala Europeană a Tineretului reprezintă speranța, ambiția și puterea comunității. Aceasta este o inițiativă de consolidare a coloanei vertebrale a reconstrucției și a progresului social. Astăzi, Lviv este un far al acestei speranțe, nu doar pentru Ucraina, ci și pentru toată Europa.”