Comisia simplifică PAC pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea
Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună (PAC) pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea. Modificările ar putea genera economii de peste 1,5 miliarde de euro anual pentru fermieri și de 210 milioane de euro pentru administrațiile naționale.
Mihai Pelin, 04.06.2025, 09:30
Comisia Europeană propune simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC), cu scopul de a-i sprijini mai mult pe fermieri în faţa dezastrelor naturale şi de a reduce birocraţia. În prezent, fermierii din întreaga Uniune sunt supuși unor obligații administrative împovărătoare, care adesea nu reflectă realitățile de pe teren. Această sarcină de reglementare necesită mult timp și generează costuri pentru fermieri și administrațiile naționale.
În plus, conduce la o acceptare mai scăzută a obligațiilor și poate, de asemenea, să descurajeze investițiile. Modificările avute în vedere ar urma să facă agricultura europeană mai prosperă şi mai competitivă.
Potrivit Comisiei Europene, în urma acestor schimbări, agricultorii ar putea economisi peste 1 miliard şi jumătate de euro, iar administraţiile locale şi-ar reduce cheltuielile cu peste 210 milioane de euro, făcând în același timp plățile, anumite cerințe și instrumentele de criză mai flexibile și mai ușor de gestionat.
Valdis Dombrovskis, comisar pentru economie și productivitate a ofeit mai multe amănunte:
“Extindem schema de plată simplificată pentru a reduce în mod substanțial sarcinile administrative legate de procesul de solicitare a plăților directe. Înlăturăm reglementarile inutile pentru a facilita fermierilor înțelegerea și implementarea regulilor privind cerințele de mediu. Reducem presiunea și povara asupra fermierilor legate de controale și alte inspecții în fermă, trecând către principiul unui control pe an. Valorificăm potențialul digitalizării pentru a reduce sarcina de raportare pentru fermieri. Reducem, de asemenea, sarcinile administrative pentru administrațiile naționale. Pe scurt, vrem să ajutăm sectorul nostru agricol să se concentreze pe agricultură și nu pe formulare.”
O modificare importantă este simplificarea schemei de plată pentru fermierii mici – o singură plată anuală, cu un plafon majorat de la 1.250 la 2.500 de euro. Scopul acestor plăți pentru micii fermieri este de a promova o distribuție mai echilibrată a sprijinului, de a consolida vitalitatea zonelor rurale în care fermele mici joacă un rol economic esențial și de a reduce sarcinile administrative atât pentru fermieri, cât și pentru autorități. Controalele de mediu la faţa locului vor fi şi ele reduse, iar în paralel autorităţile pot compensa cu verificări prin intermediul imaginilor satelitare.
Totodată, fermierii mici vor avea la dispoziţie o opţiune nouă pentru a spori competitivitatea fermelor, pentru a digitaliza sistemul de transmitere a datelor către autorităţi. Obiectivul este ca ei să fie nevoiţi să îşi transmită datele o singură data, printr-un sistem unic, economisind timp, reducând costurile administrative și îmbunătățind gestionarea fermelor. O altă modificare vine în domeniul gestionării crizelor.
Fermierii din UE afectați de dezastre naturale sau de boli ale animalelor vor fi mai bine sprijiniți datorită noilor plăți de criză disponibile în cadrul planurilor strategice PAC și datorită unor instrumente mai flexibile și mai accesibile de gestionare a riscurilor.
Proiectul agricol face parte dintr-un proces mai amplu care va continua, în 2025, cu un pachet de simplificare legislativă, care vizează alte politici cu impact asupra fermierilor, a întreprinderilor agroalimentare și a administrațiilor.