Finanțarea adecvată a agriculturii în UE
La nivelul UE fermierii au nevoie de sprijin pentru investiții. Sunt extrem de necesare politici care să protejeze producția europeană, reglementari care să vizeze reducerea birocrației în domeniu, și o finanțare adecvată.
Robina Cornaciu, 13.05.2025, 09:30
Agricultura și dezvoltarea rurală trebuie să fie priorități clare în viitorul buget european pe termen lung este de părere europarlamenarul român, Daniel Buda. În discursul susținut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Daniel Buda a declarat că fermierii europeni merită mai mult sprijin și stabilitate, în special fermierii tineri, cei mici și cei aflați la început de drum.
Eurodeputatul roman a precizat de asemenea că birocrația este o povară reală, iar fondurile europene ajung de multe ori prea târziu sau nu ajung deloc acolo unde e cea mai mare nevoie. În loc ca resursele să fie valorificate la timp, aproape 1 miliard de euro necheltuiți au fost recuperați și transferați în exercițiul bugetar 2025.
“Astăzi trebuie să hrănim 450 de milioane de europeni, în timp ce la nivel mondial, peste 700 de milioane de oameni suferă de foamete. Cifrele din sector sunt însă îngrijorătoare veniturile din agricultură sunt cu 40% mai mici decât în orice alt sector, în timp ce doar 12% dintre fermierii au sub 40 de ani.
Fără măsuri ferme, Europa riscă să devină dependentă de importuri, pierzând controlul asupra propriei securități alimentare. Iar dependența creează vulnerabilități. Așa cum spunea de altfel Mario Draghi, timpul nu mai este de partea noastră, iar mâine este deja prea târziu pentru fermieri.
Azi avem nevoie de politici care să protejeze producția europeană, de reducerea birocrației, dar mai ales și subliniez, mai ales de o finanțare adecvată. Banii pentru agricultură nu sunt banii fermierilor și reprezintă investițiile indispensabile pentru ca foametea să nu fie folosită ca armă de război.
Dacă vrem o Europă puternică, trebuie să ne asigurăm că este și hrănită. Iar acest lucru începe cu sprijinirea fermierilor noștri.“