Finanţări pentru industria oţelului din Uniunea Europeană
Pandemia şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au determinat modificarea proiecţiilor Uniunii Europene, inclusiv a bugetului multianual 2021 – 2027.
Ștefan Baciu, 15.03.2024, 09:10
Cu o largă majoritate, Parlamentul European s-a pronunţat recent pentru revizuirea bugetului multianual al Uniunii Europene, care cuprinde şi o finanţare pe termen lung pentru reconstrucţia Ucrainei. De asemenea, prin Fondul European de Dezvolare Regională sunt asigurate finanţări pentru diferite programe, printre care cel numit „Tranziţie Justă”.
Prin acest program derulat în perioada 2021 – 2027, României i-au fost alocate 2,53 miliarde de euro pentru antreprenorii care vor să facă învestiţii în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Mai multe ramuri ale economiei europene au fost afectate mai întâi de pandemie, iar apoi de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, iar revizuirea bugetului multianual al Uniunii va permite, între altele, sprijinirea industriilor din statele care au avut cel mai mult de suferit.
Astfel, europarlamentarul Dan Nica a salutat, în plenul Parlamentului European, decizia de finanţare, din bani europeni, de până la 20% din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru industria oţelului.
„Pentru industriile care au avut cel mai mult de suferit, cum este industria oţelului din România, acum avem prevederi care permit ca în România să poată fi adoptate măsuri de sprijinire a investiţiilor, de sprijinire a funcţionării acestor entităţi care sunt vitale pentru economia României şi pentru ceea ce înseamnă partea de reconstrucţie pe care toţi o aşteptăm să înceapă cât mai curând în Ucraina.
Faptul că astăzi am adoptat aceste prevederi, care permit un sprijin, pe lângă industriile care contribuie la decarbonizarea economiei şi industriei europene, avem această posibilitate să sprijinim decarbonizarea industriilor care sunt mari consumatoare de energie – oţel, aluminiu – să mergem şi către zona de ciment şi către celelalte zone care permit o reducere a emisiilor de dioxid de carbon, o creştere a producţiei şi aduce prosperitate, aduce creştere economică şi aduce acea plusvaloare pe care toţi cetăţenii europeni o aşteaptă din partea Uniunii Europene. Pentru România, pentru ţara mea, este o veste extraordinară. Pentru Galaţi, oraşul meu, este o veste extraordinară şi acest lucru trebuie să fie cunoscut de către toată lumea.”
Prin programul „Tranziţia Justă”, acum vor putea fi finanţate companii mari, din industria oţelului şi aluminiului, din ţările unde Produsul Intern Brut este mai mic decât media Uniunii Europene, ţări printre care se numără şi România.