Integrarea europeană a Balcanilor de Vest
Una dintre regiunile care absentează azi din Uniunea Europeană sunt Balcanii de Vest, spațiu geopolitic important care prin tradiție își merită locul în blocul comunitar. De aceea, Uniunea Europeană este atentă la reformele pe care țările și societățile din Balcanii de Vest intenționează să le adopte în vederea integrării.

Steliu Lambru, 23.07.2025, 09:30
Uniunea Europeană intenționează să integreze și Balcanii de Vest, o zonă rămasă în afara spațiului comunitar din cauza conflictelor și instabilității din anii 1990-2000. Recent, noi rapoarte au fost prezentate în care au fost analizate progresele făcute de țările din regiune.
Europarlamentarul Andreas Schieder din partea Socialiștilor și Democraților Europeni a scris raportul privitor la Albania:
”Raportul se concentrează în principal pe probleme precum lupta împotriva corupției și analizează și alte probleme precum statul de drept și democrația. Ele au avut de suferit la ultimele alegeri și o schimbare a legii, astfel încât albanezii din străinătate să aibă voie să voteze, a avut loc. Alte reforme ale sistemului electoral trebuie negociate în viitor în noul parlament. O altă problemă este problema mass-media care se confruntă cu transparența în ceea ce privește proprietatea. Acest raport a decurs destul de bine.”
Europarlamentarul Ondrej Kolar din partea Partidului Popular European a monitorizat integrarea europeană din Bosnia-Herțegovina:
”Trebuie să spun că acest raport a fost marcat de cea de-a 30-a aniversare a masacrului de la Srebrenica și de semnarea Acordului de pace de la Dayton, care servește drept cadru pentru funcționarea țării până astăzi.
A fost unul dintre subiectele pe care am încercat să le abordez în raportul pentru 2023 și 2024 spunând că incapacitatea Bosniei și Herțegovinei de a face tranziția de la Dayton la Bruxelles este ceva ce nu putem saluta. Este ceva ce ar trebui să regretăm pentru că îl putem vedea nu doar ca pe un eșec al Bosniei și Herțegovinei, ci și ca pe un eșec al nostru. Aceasta deoarece nu am reușit să lucrăm eficient cu țara pentru a face reformele necesare, deși unele reforme au fost făcute, nu vreau să fiu doar critic.
Mai sunt multe de făcut când vine vorba de reforme, și anume reforme judiciare, reforme constituționale, reforme societale și, de asemenea, când vine vorba de lucruri precum libertatea presei și altele. Însă Bosnia și Herțegovina rămâne din păcate în urmă.”
Din partea grupului Verzilor, europarlamentarul Thomas Waitz a evaluat progresele Macedoniei de Nord: ”Raportul vorbește despre un partener de încredere, mai ales când vine vorba de politica externă și de securitate. Dar, de fapt, în toate domeniile politice există întotdeauna canale de comunicare deschise.
Vorbim despre o țară care face reforme, a făcut reforme și, din cauza procesului îndelungat de aderare a implementat deja o cantitate destul de mare de legislație care urmează acquis-ul comunitar european. Deci, dacă Macedonia de Nord va adopta în sfârșit amendamentele constituționale care protejează drepturile minorităților, ale minorităților suplimentare din țară, negocierile efective și deschiderea capitolelor pot începe imediat.”