Pactul european pentru oceane
Prin Pactul european pentru oceane, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm de a contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, promovând o guvernanță integrată, responsabilă și orientată spre protejarea ecosistemelor marine.
Clara Iancu, 08.05.2025, 09:30
Uniunea Europeană reprezintă a doua cea mai mare piață pentru produsele din pescuit și acvacultură. În acest context, protejarea oceanelor constituie o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană. Este esențial ca oceanul să fie un spațiu sigur, curat, sănătos și gestionat durabil. Un mediu marin degradat compromite perspectivele unei dezvoltări sustenabile.
În plus, Pactul european pentru oceane este așteptat să contribuie semnificativ la consolidarea securității Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește energia, transportul maritim și siguranța alimentară.
Despre Pactul european pentru eceane, a vorbit în Parlamentul European Costas Kadis, comisar european pentru pescuit şi oceane.
„Uniunea Europeană este o uniune a oceanelor. Oceanul ne-a modelat trecutul, ne susține prezentul și ne va defini viitorul. Este o sursă de viață, un pilon al economiei și o oglindă a destinului nostru comun. Dar echilibrul oceanului este fragil. Schimbările climatice, poluarea, activitățile terestre și pierderea biodiversității pun presiune asupra ecosistemelor marine.
De peste 20 de ani, Uniunea Europeană joacă un rol esențial în integrarea politicii maritime, economiei albastre, pescuitului durabil, protecției marine și de mediu, monitorizării oceanelor și guvernanței oceanice internaționale.
În fața provocărilor globale și geopolitice tot mai mari, Europa trebuie să acționeze cu claritate și hotărâre. Este nevoie de un pact european pentru oceane – un pact între toți actorii implicați în domeniul maritim – care să pună coerența, integrarea și cooperarea în centrul guvernanței. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a implicat toți actorii încă de la început în elaborarea pactului pentru oceane, printr-un amplu proces de consultare – un exercițiu care a inclus un apel deschis pentru contribuții, care a atras un număr impresionant de răspunsuri din partea cercetătorilor, grupurilor de reflecție, liderilor din industrie, comunităților de coastă, ONG-urilor, cetățenilor și mulți alții.
Ambiția noastră este clară: Uniunea Europeană trebuie să se afle în prima linie a eforturilor globale de protejare și utilizare durabilă a oceanului. Trebuie să fim o voce pentru reziliență, prosperitate și pace într-un cadru multilateral și să ne reafirmăm rolul de partener constructiv și de încredere.”