Prioritățile bugetului UE pentru 2026
Eurodeputaţii au aprobat priorităţile Parlamentului privind bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor, care urmează să fie negociate cu Comisia şi Consiliul Uniunii.

Robina Cornaciu, 20.05.2025, 09:50
Eurodeputații din Comisia pentru bugete a Parlamentului European au adoptat luna trecută proiectul de raport care prezintă prioritățile pentru bugetul UE 2026, cu 27 de voturi pentru, 8 împotrivă și nicio abținere, potrivit unui comunicat al instituției.
Bugetul este structurat în jurul a patru domenii principale: pregătire strategică și securitate, reziliență economică, durabilitate și prosperitate pentru europeni, în contextul tensiunilor geopolitice și al provocărilor legate de climă.
Raportul subliniază necesitatea investițiilor în apărare, în securitatea cibernetică și în infrastructura de transport cu dublă utilizare (civilă-militară), făcând apel la o „veritabilă Uniune a apărării”.
De asemenea, raportul acordă prioritate independenței energetice, prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, surse regenerabile de energie și infrastructură transfrontalieră. Competitivitatea economică urmează să fie consolidată prin sprijinirea IMM-urilor și a inovării (în special prin Orizont Europa), prin eliminarea deficitului de competențe și prin promovarea tranziției digitale și ecologice, inclusiv a inteligenței artificiale și a securității cibernetice.
În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Maria Grapini, a susținut investițțile în educație și cercetare.
“Stabilirea direcțiilor prioritare pentru bugetul pe 2026 este extrem de importantă.
De ce nu putem să avem bani în perioada următoare mai mulți, dacă nu investim acolo unde poate să ne aducă bani mai mulți, și anume în cercetare, în inovare, în IMM-uri, pentru a putea să dezvoltăm locuri de muncă bine plătite.
Nu putem să avem economie competitivă dacă n-avem oameni bine pregătiți, profesional. Iată de ce trebuie să avem buget pentru educație, dacă n-avem oameni sănătoși, iată de ce trebuie să avem bani pentru sănătate și dacă nu avem oameni bine plătiți.
Deci, domnule comisar, spuneați că trebuie să găsim resurse suplimentare de unde le găsim? Eu cred că le găsim dacă investim bine, dacă investim în coeziune, dacă investim în toate zonele geografice, să nu mai avem zone rămase în urmă.
Și da, dacă avem o economie performantă, dar mai este o problemă dacă știm să ne apărăm piața internă, pentru că în prezent avem concurență neloială și distrugem locuri de muncă.
Prioritățile pentru 2026 ale bugetului sunt extrem de importante și depinde de noi să le facem bine.“