Societatea civilă şi priorităţile pre-electorale
„Săptămâna Societăţii Civile” organizată la Bruxelles a conturat agenda CE şi PE de după alegeri.
Ana-Maria Cononovici, 25.03.2024, 09:10
Între 6 şi 9 iunie 2024 au loc alegeri europarlamentare. Şi cum 200 de organizaţii, reprezentând 90 de milioane de cetăţeni sunt reunite în „casa societăţii civile europene”, adică la Comitetul Economic şi Social European, având sarcina să îmbunătăţească legislaţia europeană, Oliver Ropke, preşedintele CESE a evidenţiat în cadrul „Săptămânii Societăţii Civile”, eveniment organizat la Bruxelles în prima săptămână de martie, provocările perioadei:
„Una dintre provocările cele mai mari ale noastre, dar şi una dintre şanse pentru Europa este apropierea alegerilor: ne aflăm cu trei luni înainte de alegeri şi suntem cu toţii conştienţi că este un moment crucial pentru Europa, au fost momente întunecate şi de criză, COVID, războiul împotriva Ucrainei, situaţia terifiantă din Gaza, dar în acelaşi timp, ca în toate momentele de criză, Europa a dovedit că se poate reforma.
Am vrut de asemenea să deschid acest Comitet către ţările ce se află pe lista de lărgire a UE şi să îi invit alături de noi, pentru că CESE a jucat întotdeauna un rol important în privirea extinderii UE. Toate ţările care îşi negociază aderarea au posibilitatea ca societatea civilă să monitorizeze procesul, să îl influenţeze, să acţioneze pentru cazul în care ceva ce merge în direcţia greşită. Aşa că dacă vorbim despre domnia legii, despre politici agricole sau despre politica de coeziune , toate acesta aspecte politice atât de legate de lărgirea UE, să beneficieze de părerea reprezentanţilor din ţările candidate.”
O iniţiativă unică la nivel UE, dar care beneficiază de spijinul comisiei şi al Parlamentului European, după cum a precizat preşedintele CESE. Alte iniţiative prioritare ţin de crearea de locuinţe la preţuri accesibile pentru tineri, negocieri cu miniştri muncii, afacerilor sociale şi pentru politica de coeziune. Oliver Ropke, preşedinte CESE, a precizat:
„Când vine vorba despre alegeri, acest Comitet este implicat în campania PE, nu în campania partidelor politice, ci în aceea de creştere a nivelului de paricipare la alegeri, a numărului de votanţi, să ne asigurăm că frânăm dezinformarea. Iar în acestă privinţă chiar am avut succes, pentru că am considerat-o una dintre cele mai acute preocupări în multe dintre ţări, dacă nu chiar în toate ţările mai mult sau mai puţin, unde se simte interferenţa rusă. În această privinţă suntem hotărâţi să luptăm alături de jurnalişti şi de alte organizaţii.
De asemenea, libertatea presei este la risc chiar şi în UE, Centrul European pentru liberatea presei a raportat peste 6 sute de incidente în care presa a fost ameninţată, cu 150 mai multe decât în 2022, iar aici CESE poate juca un rol important în susţinerea libertăţii presei. Şi organizaţiile societăţii civile sunt constant sub ameninţare şi în afara UE, dar şi în interior.
Avem 40% dintre organizaţiile societăţii civile care raportează că au condiţii foarte proaste de supravieţuire în ţările de origine, cu 10 % mai mult decât anul trecut, şi aici putem observa o înrăutăţire a situaţiei. Iar acesta este un motiv în plus pentru care cred că e nevoie să avem o voce mai puternică a societăţii civile, iar eu sunt pe deplin angajat în a da această voce societăţii civile.”
Cei peste 700 de participanţi la Săptămâna Societăţii Civiel au conturat agenda pentru noua Comisie Europeană şi pentru noul Parlament European.