Au fost anunțate câștigătoarele premiului UE 2025 pentru femei inovatoare
Comisia Europeană a anunţat, recent, câştigătoarele celei de-a unsprezecea ediţii a Premiului Uniunii Europene pentru femeile care au înfiinţat afaceri inovatoare şi de succes.

Mira Gomboș, 07.04.2025, 11:10
Femeile care promovează inovarea și spiritul antreprenorial din întreaga Europă sunt premiate, în fiecare an, de executivul comunitar, la trei categorii: femei inovatoare, tinere speranţe şi femei care promovează spiritul antreprenorial. Premiile sunt acordate femeilor din întreaga UE și din țările asociate la programul Orizont Europa, care au fondat afaceri de succes și au introdus inovarea pe piață.
La prima categorie – Femei inovatoare – câştigătoarea de anul acesta este Agnès Arbat din Spania – cofondatoare a Oxolife, o societate care dezvoltă medicamente pentru îmbunătățirea fertilității. Ea a fost recompensată cu 100.000 de euro, iar celelalte două finaliste au primit 70.000, respectiv 50.000 de euro. Acestea din urmă provin din Irlanda şi Franţa. Prima a dezvoltat un material acustic inteligent care oferă o reducere superioară a zgomotului, iar cea de-a doua a fondat un program care dezvoltă baterii cu semiconductori ce utilizează un electrolit solid neinflamabil și ecologic.
La categoria Femei de sub 35 de ani, câştigătoarea marelui premiu, de 50.000 de euro, este Camille Bouget din Franța – cofondatoare a unei platforme bazate pe inteligenţa artificială care abordează terapii pentru bolile imunoinflamatorii.
Finaliste au mai fost două tinere din Franţa şi Marea Britanie, recompensate cu 30.000, respectiv 20.000 de euro, care au fondat o platformă ce oferă asistenţă personalizată pentru angajări bazată tot pe AI, precum şi o platformă de bioproducție in vitro pentru cercetarea farmaceutică.
La ultima categorie, a femeilor care promovează antreprenoriatul, câștigătoarea este Débora Campos din Portugalia – fondatoare a unei tehnologii de transformare a deșeurilor industriale de fructe în ingrediente alimentare funcționale.
Finaliste au mai fost o estoniancă ce a dezvoltat produse de îngrijire a rănilor bazate pe nanotehnologie, care ajută la prevenirea infecțiilor, şi o irlandeză a cărei tehnologie de endoscopie cu unghi variabil îmbunătățește rezultatele pacienților și ale sistemului de sănătate.