Laureată a premiului Charlemagne, Ursula von der Leyen face apel la crearea unei „Pax Europaea”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este laureata din acest an a Premiului Internaţional Charlemagne. După ce i s-a înmânat distincţia, în oraşul german Aachen, în prezenţa a 700 de invitaţi, şefa Executivului comunitar a făcut un apel la crearea unei „Pax Europaea” în materie de securitate, bazată pe o Europă independentă. De-a lungul timpului, au primit această distincţie mulţi politicieni, precum premierul britanic Winston Churchill, cancelarul german Angela Merkel sau preşedintele american Bill Clinton, precum şi Papa Francisc.

Arina Petrovici-Matei, 05.06.2025, 10:41
Europa trebuie „să dezvolte o nouă formă de Pax Europaea pentru secolul 21, modelată şi girată de Europa însăşi” – a declarat Ursula von der Leyen, în discursul rostit la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne, în contextul în care Statele Unite se pregătesc pentru o dezangajare a apărării continentului european.
Şefa Executivului de la Bruxelles a amintit că Uniunea Europeană a deblocat 800 de miliarde de euro pentru a ajuta ţările membre să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare, cu obiectivul „apărării păcii cu toată forţa noastră”.
„Poate noi am crezut că perioadele de pace relativă deveniseră o stare permanentă, graţie NATO” – a continuat ea, deplângând faptul că ordinea internaţională pe care mult timp s-a bazat Europa „s-a prăbuşit în dezordine internaţională”.
Ursula von der Leyen a prezis apariţia unei noi ordini internaţionale, „chiar înainte de finalul acestui deceniu” şi a pledat pentru construirea unei Europe „independente” în faţa „contra-curenţilor puternici”.
„Lumea este din nou prada ambiţiilor de cucerire şi a războaielor imperialiste. Regimuri autoritare, pregătite pentru a exploata fără menajamente divizările dintre noi şi dependenţele noastre” – a mai subliniat Ursula von der Leyen.
Premiul Charlemagne i-a fost atribuit Ursulei von der Leyen în ianuarie, pentru „contribuţia la menţinerea Europei unite, reziliente şi capabile de a acţiona”, după cum a motivat juriul.
Premiul a fost creat în 1949 pentru a promova construcţia europeană, după distrugerile din al Doilea Război Mondial. Ceremonia de decernare are loc la Primăria din Aachen, un vechi oraş de la graniţa cu Belgia şi Olanda şi fostă capitală a imperiului carolingian situată în vestul Germaniei. Premiul constă într-un certificat şi o medalie de aur şi a fost numit după Carol cel Mare, al cărui imperiu carolingian s-a extins asupra unor părţi mari ale Europei în prima parte a Evului Mediu şi, prin urmare, este adesea considerat părintele Europei.