Mecanismul de redresare și reziliență – obiective îndeplinite și ținte viitoare
Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene se află la jumătatea perioadei de aplicare. Acest instrument de redresare al UE se află în centrul planului de 800 de miliarde EUR NextGenerationEU.
Luminița Voinea, 26.02.2024, 11:00
Mecanismul pentru redresare și reziliență a fost instituit în februarie 2021 și are un obiectiv dublu: de a ajuta statele membre să se redreseze în urma pandemiei de COVID-19 și de a consolida reziliența acestora, făcând economiile și societățile noastre mai verzi, mai digitale și mai competitive.
Mecanismul a fost vital și pentru abordarea provocărilor urgente, cum ar fi impactul în lanț al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Fiecare stat membru pune în aplicare reforme și investiții incluse în planurile naționale.
Prin Planul de Redresare și Reziliență, România poate beneficia de aproximativ 29,2 miliarde de euro. În plan sunt incluse 64 de reforme care, împreună cu investițiile planificate, urmăresc ca economia țării să devină mai rezilientă, mai verde și mai digitală.
La jumătatea perioadei de aplicare a Mecanismului pentru Redresare și Reziliență în întreaga Uniune Europeană, Comisia a evaluat ca fiind atinse peste 1 100 de jaloane și ținte la nivelul statelor membre.
În cifre, s-au făcut economii de peste 28 de milioane de megawați-oră (MWh) în consumul de energie. Peste 5 milioane de gospodării suplimentare au în prezent acces la internet prin intermediul rețelelor de foarte mare capacitate și aproape 9 milioane de persoane au beneficiat de măsuri de protecție împotriva dezastrelor legate de climă, cum ar fi inundațiile și incendiile de păduri.
Potrivit Comisiei, planul Next Generation EU are potențialul de a crește PIB-ul real al UE cu până la 1,4 % în 2026. Estimările mai arată că rata de ocupare a forței de muncă în UE va crește cu până la 0,8 % pe termen scurt.
În momentul de față, Comisia Europeană evaluează 18 cereri de plată, iar în 2024 se așteaptă să se depună peste 20. Pe această bază, Comisia preconizează să efectueze plăți suplimentare în valoare de peste 100 de miliarde EUR până la sfârșitul anului.