Noi norme pentru consolidarea drepturilor consumatorilor
Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi reguli care le vor permite consumatorilor să fie mai bine informați, mai bine protejați și mai bine echipați pentru a deveni actori reali ai tranziției verzi.
Gabriela Mitrovici, 21.02.2024, 11:09
Consiliul UE a adoptat, ieri, o directivă pentru a încuraja și susține consumatorii să participe la tranziția verde. Noile reguli întăresc drepturile consumatorilor prin modificarea Directivei privind practicile comerciale neloiale (UCPD) și a Directivei privind drepturile consumatorilor (CRD) și prin adaptarea acestora la tranziția verde și la economia circulară.
Directiva va proteja consumatorii împotriva practicilor neloiale, ale acelor pretenții „verzi” înșelătoare, inclusiv în ceea ce privește afirmațiile incorecte privind compensarea emisiilor de dioxid de carbon.
De asemenea, va clarifica răspunderea comercianților în cazurile de informare (sau de lipsă de informare) privind uzura timpurie, actualizările inutile de software sau obligația nejustificată de a cumpăra piese de schimb de la producătorul original.
De asemenea, directiva va îmbunătăți informațiile disponibile pentru consumatori pentru a-i ajuta să facă alegeri circulare și ecologice. De exemplu, produsele din întreaga UE vor purta o etichetă armonizată cu informații referitoare la garanția comercială de durabilitate.
„Mulțumită directivei adoptate ieri, consumatorii vor fi mai bine informați, mai bine protejați și mai bine echipați pentru a fi actori reali ai tranziției verzi”, a declarat vicepremierul belgian Pierre-Yves Dermagne, Ministru al Economiei și Ocupării forței de muncă.
Propunerea a fost prezentată la 30 martie 2022 și este una dintre inițiativele prevăzute în Noua agendă a Comisiei pentru 2020 privind protecția consumatorilor și în Planul de acțiune pentru economia circulară din 2020 și este parte a Pactului Verde European. Ea este inclusă într-un pachet de patru propuneri, alături de regulamentul privind proiectarea ecologică și de propunerile de directivă privind creanțele ecologice și promovarea reparațiilor.
După ce va fi semnată de către președintele Parlamentului European și de cel al Consiliului, directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare după 20 de zile de la publicare.