UE acuză TikTok de încălcarea legislaţiei privind publicitatea online
Platforma TikTok nu îşi respectă obligaţiile de transparenţă legate de publicitatea online – afirmă Comisia Europeană, într-o constatare preliminară dată publicităţii zilele trecute. Poziţia anunţată de Bruxelles în privinţa publicităţii este primul pas către aplicarea unei amenzi foarte mari acestei uriaşe reţele sociale chinezeşti.

Arina Petrovici-Matei, 20.05.2025, 10:02
TikTok – reţeaua socială deţinută de grupul chinez ByteDance – „nu furnizează informaţiile necesare privind conţinutul materialelor publicitare, utilizatorii vizaţi de acestea sau identitatea celor care finanţează campanii publicitare” – susţine Comisia Europeană într-un comunicat. Amintim că Executivul de la Bruxelles a mai deschis o procedură împotriva TikTok în decembrie 2024, platforma fiind suspectată de nerespectarea obligaţiilor şi permiterea unor posibile manipulări ruseşti a alegerilor prezidenţiale din România. Ancheta respectivă continuă.
Însă constatarea comunicată de Comisie în privinţa publicităţii este primul pas către aplicarea unei amenzi foarte mari, în cazul în care TikTok nu se conformează reglementărilor. Dacă acuzaţiile se confirmă, amenda s-ar putea ridica la 6% din cifra de afaceri anuală globală, iar platforma ar putea fi pusă sub supraveghere mai strictă până la aplicarea unor măsuri de corectare. Acuzaţia reprezintă o premieră pentru platforma respectivă, în cadrul DSA – noul regulament al Uniunii Europene privind serviciile digitale, intrat în vigoare anul trecut pentru protecţia utilizatorilor de internet împotriva conţinutului considerat periculos.
TikTok a intrat în atenţia autorităţilor atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite din cauza impactului asupra sănătăţii mintale a copiilor, a utilizării datelor personale şi a influenţei asupra dezbaterilor publice şi a alegerilor, în beneficiul unor puteri străine.
După acuzarea oficială legată de publicitatea online, TikTok are acces la dosarul anchetei deschise de Comisia Europeană în februarie anul trecut şi poate răspunde în scris la constatările preliminare.
În afară de transparenţa publicităţii, procedura vizează şi efectele negative ale algoritmilor platformei în ceea ce priveşte dependenţa utilizatorilor şi verificarea vârstei acestora, pentru a li se permite accesul la anumite tipuri de conţinut. În aceste privinţe nu există încă acuzaţii oficiale, cel puțin nu în acest stadiu al anchetei.