Uniunea Europeană lansează o strategie de susţinere a întreprinderilor inovatoare
Comisia Europeană a lansat o strategie ambițioasă prin care îşi propune să încurajeze companiile noi, inovatoare și să atragă și să păstreze talentele în spaţiul comunitar. Documentul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, Alege Europa, prezentată de şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Mihaela Mihai, 03.06.2025, 09:49
Start-up-urile reprezintă viitorul, sunt industriile de mâine, a spus într-o conferinţă de presă la Bruxelles vicepreşedintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, a cărui misiune este de a asigura prosperitatea și de a pune la punct strategia industrială a Uniunii.
În opinia sa, întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere, denumite generic start-up-uri şi scale-up-uri, sunt esenţiale pentru că stimulează inovarea şi creşterea durabilă, creează locuri de muncă de înaltă calitate, atrag investiţii şi reduc dependenţele strategice. Cu toate acestea, numeroase firme întâmpină dificultăţi în a se dezvolta pe scară largă în Uniune.
În ultimii 15 ani, aproape 30 la sută din unicornii europeni, companii noi care valorează un miliard de dolari, şi-au mutat sediul în afara Uniunii. Miza noastră este de a păstra acasă toate aceste firme care au reuşit şi sunt într-o perioadă de creştere, a afirmat acelaşi Stéphane Séjourné.
Iar strategia identifică principalele nevoi ale acestor întreprinderi și prezintă un set de acțiuni în cinci mari domenii. Un prim obiectiv este promovarea unui mediu favorabil inovării prin digitalizarea interacţiunii cu toate administraţiile publice şi norme mai simple în ceea ce priveşte dreptul muncii sau cel fiscal.
Bruxelles-ul promite totodată că va exista o mai bună finanţare a acestor întreprinderi.
Avem cea mai mare piaţă din lume, de 450 de milioane de oameni. În Europa însă este dificil să transformi o descoperire ştiinţifică într-un succes comercial, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă şi comisarul european pentru cercetare, Ekaterina Zaharieva.
De aceea ar urma să fie simplificate şi procedurile menite să transfere noile idei din laborator pe piață. Strategia include un nou plan de acordare a licențelor, de partajare a redevențelor și veniturilor.
Nu în ultimul rând, Comisia vrea să sprijine start-up-urile să păstreze și să atragă talente de top inclusiv din afara Uniunii, şi să le faciliteze accesul la infrastructură, rețele și servicii.
Bruxelles-ul dă asigurări că va urmări cu atenţie punerea în aplicare a acestei strategii şi că va prezenta un prim raport până la sfârșitul anului 2027.