Tinerii propun Comisiei Europene soluţii pentru protejarea mediului înconjurător
Comisia Europeană se angajează într-un dialog consistent cu tinerii europeni, pentru a aborda într-un mod cât mai eficient problemele legate de mediul înconjurător.
Monica Chiorpec, 16.05.2019, 11:59
Comisia Europeană se angajează într-un dialog consistent cu tinerii europeni, pentru a aborda într-un mod cât mai eficient problemele legate de mediul înconjurător. Schimbările climatice cauzate de poluarea care a atins, în ultimele decenii, niveluri alarmante reprezintă unul dintre subiectele principale de pe agenda oficialilor europeni şi nu numai. Noua generaţie este cea mai interesată de preîntâmpinarea problemelor de mediu, aşadar câţiva adolescenţi l-au provocat pe Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea energiei, la un dialog live pe pagina de Facebook a Executivului:
Sunt foarte impresionat de faptul că, la vârsta voastră, sunteţi deja implicaţi în mod activ în a aborda problemele legate de schimbările climatice. Fiul meu are 19 ani şi îmi spune şi el cât de important este pentru generaţia voastră,din cauza tuturor schimbărilor care se întâmplă pe planeta noastră, în special înceea ce priveşte speciile de animale ameninţate de extincţie. Vedem cum, în fiecare an, numărul acestora creşte şi sunt foarte impresionat de ceea ce faceţi şi aş vrea să vă spun câte ceva despre ceea ce face şi Uniunea Europeană, despre cât de mult ne dorim ca noile tehnologii să se dezvolte, pentru a ne ajuta să deschidem calea la nivel de continent, să luptăm împotriva schimbărilor climatice.
Maros Sefcovic le-a explicat tinerilor felul în care Comisia Europeană s-a implicat în prevenirea potenţialelor catastrofe naturale provocate de schimbările climatice:
În toţi cei cinci ani în care am lucrat în Comisia Juncker, am făcut tot ceea ce am putut pentru ca Acordul de la Paris să fie nu doar semnat,cât şi implementat. Cred că noi, în calitate de reprezentanţi ai europenilor, am făcut tot posibilul ca problematica schimbărilor climatice să se afle în topul agendei politice internaţionale. Ştiu că, pentru cei tineri, acest lucru nu contează doar la nivelul politic, ei vor să vadă implementarea deciziilor politice. Putem vedea acest lucru în oraşele mari, pe drumurile europene. De asemenea, putem vedea ceea ce se întâmplă în ţările în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din Africa, unde oamenii suferă cel mai mult din pricina schimbărilor climatice. Ei vor învăţa din greşelile noastre şi nu vor mai alege varianta combustibililor fosili, preferată în Europa în ultimii 200 de ani, ci vor avea la dispoziţie soluţii mai curate, care deja există.
Un autobuz electric, autonom, a găzduit dialogul dintre tinerii implicaţi în combaterea schimbărilor climatice şi vicepreşedintele Comisiei Europene. Maros Sefcovic consideră că transportul electric ar putea fi, pe termen lung, o soluţie durabilă pentru un mediu înconjurător mai sănătos.