CBAM, mecanismul de reducere a emisiilor din afara UE
Uniunea Europeană își propune să împiedice relocarea companiilor în afara UE cu scopul de a evita normele de poluare mai stricte prin taxarea emisiilor de carbon.
Lica Manolache, 30.05.2025, 11:56
Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM) este un regulament implementat de către Uniunea Europeană pentru a crea stimulente menite să determine producătorii din afara blocului comunitar să își reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2). Acesta se aplică emisiilor directe din momentul în care mărfurile sunt produse până când acestea sunt importate în UE.
Astfel, dacă produsele provin din țări care aplică politici privind emisiile de carbon mai puțin stricte decât cele din UE, se aplică o taxă pentru a preveni ca aceste importuri să devină mai ieftine decât produsele similare fabricate în UE. În sistemul actual de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), fabricile trebuie să cumpere permise pentru fiecare tonă de CO2 emisă.
Prețul acestor permise variază în funcție de cerere și ofertă, iar în perioade de criză poate scădea, reducând motivația pentru investiții verzi. UE a reformat acest sistem prin pachetul „Pregătiți pentru 55”. Importatorii trebuie să plătească diferența dintre costul carbonului din țara de origine și cel din UE și să raporteze trimestrial emisiile și taxele plătite în străinătate.
CBAM face parte din pachetului „Pregătiți pentru 55” care cuprinde o serie de propuneri pentru revizuirea și actualizarea legislației europene existente pentru ca politicile UE să fie conformitate cu obiectivele climatice ale UE, inclusiv reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.
În prezent, mecanismul se aplică materialelor provenite din industrii consumatoare de cantități mari de energie precum cele fierul, oțelul, cimentul, îngrășămintele ș.a. Totodată, Comisia va estima în 2026 dacă aceste norme trebuie să acopere și alte sectoare susceptibile de relocare a emisiilor de CO2.
Sursa infografic: Consiliul Uniunii Europene / © Uniunea Europeană 2023
În același timp, Parlamentul European a aprobat în urmă cu doi ani propunerea Comisiei de exceptare a companiilor care importă cantități mici de bunuri supuse în mod normal Mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM). Astfel, vor fi exceptate de la rigorile mecanismului companiile ale căror importuri anuale nu depășesc 50 de tone emisii de CO2 corelate bunurilor importate.
„Marea majoritate a importatorilor (90%), în special companiile mici, importă doar cantități reduse de mărfuri din sfera de reglementare a CBAM și ar trebui să fie scutiți de povara administrativă inerentă”, se arată într-un comunicat al legislativului european.
Potrivit estimărilor, excepția acordată acestor companii nu va avea un impact semnificativ asupra obiectivelor de mediu ale CBAM, deoarece aproximativ 99% din emisiile de CO2 rezultate din importurile de oțel, aluminiu, ciment și îngrășăminte vor fi în continuare acoperite de regulile mecanismului.