Previziunile economice de primăvară ale CE
Comisia Europeană estimează o creștere economică mai lentă a Uniunii Europene. Pentru România, Executivul european a revizuit estimările privind creșterea PIB-ului cu 1,1% mai puțin față de prognoza anterioară.

Lica Manolache, 19.05.2025, 18:01
Produsul Intern Brut real va crește cu 1,1% în 2025 în UE și cu 0,9% în zona euro, un ritm asemănător cu cel înregistrat anul trecut, potrivit estimărilor de primăvară ale Comisiei Europene, publicate luni. Pentru anul următor, Executivul european a preconizat un avans economic de 1,5% la nivelul întregului bloc comunitar, respectiv de 1,4% în zona euro.
În 2024, inflația în zona euro a fost de 2,4%. Prognoza Comisiei indică o scădere a inflației la o medie de 2,1% în 2025 și de 1,7% pentru 2026.
Tarifele impuse de SUA influențează creșterea economică a UE
„Economia UE a început în 2025 pe o bază oarecum mai solidă decât se anticipase. Se preconizează că aceasta va continua să crească într-un ritm modest în acest an, preconizându-se o intensificare a creșterii în 2026, în pofida incertitudinilor sporite în materie de politici la nivel mondial și a tensiunilor comerciale”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Totodată, Executivul european mai subliniază că economia Uniunii a avut un start bun în primele luni ale anului în curs și preconizează să păstreze un ritm lent al creșterii până în luna decembrie. Chiar dacă există incertitudini privind situația politică la nivel mondial și tensiuni comerciale precum tarifele anunțate de administrația de la Washington, creșterea economică a blocului comunitar ar urma să înregistreze un avans mai solid în 2026.
Cu toate acestea, perspectivele de creștere ale economiei UE au fost revizuite în sens descendent în estimarea publicată azi de Executivul european, tocmai din cauza acestei instabilități politico-economice la nivel global.
„Previziunile de primăvară se bazează pe anumite ipoteze privind tarifele comerciale. În cadrul modelului, s-a presupus că tarifele pentru importurile de mărfuri din SUA din UE și, practic, pentru toți ceilalți parteneri comerciali vor rămâne la 10 %, nivelul aplicat la 9 aprilie, cu excepția tarifelor mai mari pentru oțel, aluminiu și automobile (25 %) și a scutirilor tarifare pentru anumite produse (farma și microprocesoare)”, se mai arată în comunicatul CE.
România, deficit bugetar mare și datorie publică peste limita fiscală a UE
Și estimările privind economia României arată cifre mai mici față de prognoza anterioară. Astfel, Comisia Europeană preconizează o creștere a PIB-ului României de numai 1,4% în 2025, față de 2,5%, procent avansat în estimările din iarnă. Avertizările Executivului vizează deficitul guvernamental al României care va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 și de 8,4% din PIB în 2026, conform acestor previziuni economice. Totodată, deficitul de cont curent ar urma să scadă la 7,9% din PIB în 2025, respectiv la 7% din PIB în anul următor. În 2026, economia țării noastre ar urma să înregistreze un avans de 2,2 puncte procentuale.
România va continua să aibă o inflație cu mult peste media celor 27 de state membre. Potrivit estimărilor, rata inflației din țara noastră se va situa la 5,1% în 2025 și va coborî la 3,9% în 2026. Ponderea datoriei ca procent din PIB ar urma să urce la 59,4% în 2025 și 63,3% în 2026, peste limita de 60% prevăzuta în regulile fiscale ale UE.
Previziunile economice privind economia României / Sursa: Comisia Europeană
*PIB, inflație, șomaj, deficit bugetar, datorie publică, deficit de cont