Resurse pentru comunităţile de romi
Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene ar putea fi un bun prilej pentru a atrage bani europeni pentru ajutorarea comunităţilor de romi.
Lica Manolache, 05.12.2017, 13:20
Este important să găsim soluții și în plan european. Cu siguranță, comunitatea romă, asociațiile reprezentative, dar mai ales Agenția Națională pentru Romi, toate aceste structuri vor fi implicate în a realiza evenimente care sunt de interes. Sunt teme despre care putem vorbi și pe care putem să le ridicăm pe plan european pentru a găsi soluții”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, luni, la Roma Forum panelul Președinția României a Consiliului Uniunii Europene,
Victor Negrescu consideră că mandatul României ca preşedinte al blocului comunitar în 2019 poate aduce mai multe resurse pentru rezolvarea promelelor etniei rome: “Avem o strategie națională și avem un cadru european de referință pentru romi, însă, din păcate, acestea nu sunt dotate cu fonduri suficiente în bugetul european și cred că este o ocazie foarte bună să găsim resurse la Bruxelles, pentru a materializa obiectivele noastre naționale.”
Ciprian Necula, fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, este de părere că strategia pentru romi care nu este „tocmai funcțională”, iar probeleme apar din cauza autorităţilor centrale şi locale din România: Dacă noi nu implementăm corect și nu ne facem treaba s-ar putea să avem probleme cu fondurile europene în general, nu doar pe capitolul romi. (Strategia pentru romi — n.r) nu este funcțională pentru că, în general, România când face strategie o face ca un document ilustrativ, o arată partenerilor externi, spune ce gânduri mai avem, dar când vine capitolul implementare apare o ruptură și ruptura vine fie din alocările bugetare, fie din interesul autorităților locale de a contribui la elaborarea strategiilor pentru romi. Comisia Europeană monitorizează modul în care România își face datoria și lansează din când în când rapoarte”
Una dintre marile probleme ale comunităţilor de romi, la nivel european, este locuitul în condiţii nelegale, a mai subliniat Ciprian Necula: „Trebuie să găsim o soluție să legalizăm aceste așezări, pentru că, dacă nu sunt legalizate, nu se pot face intervenții — precum a trage apă, a pune curent electric, a avea acte de identitate—, pentru că înseamnă domiciliu. Există totdeauna cercuri vicioase la nivel local care, dacă nu sunt întrerupte undeva, ele se perpetuează în multe alte probleme. Știm foarte bine că asta este principala problemă de care ne lovim. Și primarul spune același lucru: nu pot să fac drumul acolo că nu există casa în acte și îl înțeleg. Sunt primării care au găsit soluții pentru problema asta. Au făcut schimburi de teren, au făcut concesiuni pe teren, dar sunt alții care nu au rezolvat și sunt foarte mulți acești primari. Iar în comunități sunt și probleme de migrație, de sărăcie extremă, de acces la sănătate, educație, muncă”, a subliniat Necula.
România intenţionează să reducă numărul de persoane aflate in situaţie de risc de sărăcie şi excluziune socială cu 580.000 persoane până în 2020.
Sursa: Agerpres