Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Risipa alimentară în Uniunea Europeană

Cetățenii din uniunea Europeană risipesc, în medie, 127 de kilograme de alimente per persoană, potrivit Eurostat. Gospodăriile produc mai multe deșeuri alimentare decât restaurantele.

Risipa alimentară în Uniunea Europeană
Risipa alimentară în Uniunea Europeană

, 26.10.2022, 19:29


Aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană în 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, arată datele primei monitorizări la nivelul UE a deșeurilor alimentare publicată, realizate de Eurostat. Gospodăriile au generat 55% din deșeurile alimentare, un total de 70 kg per locuitor, iar restul de 45% de deșeuri au provenit din lanțul de aprovizionare cu alimente.



Eurostat subliniază faptul că nivelul deşeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape dublu față de cantitatea de deşeuri alimentare provenite din sectoarele producerii şi a fabricării produselor alimentare şi băuturilor (14 kg şi 23 kg per locuitor; respectiv 11% şi 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deşeurilor alimentare.



La rândul lor, restaurantele şi serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deşeuri alimentare per persoană sau 9%, în timp ce vânzările cu amănuntul şi alte reţelele de distribuţie produc cele mai puține deşeuri alimentare cu un total de 9 kg per persoană (7%).



Risipă alimentară în 73% dintre restaurantele din România



Deși Eurostat nu deține date despre contribuția României la nivelul european al deșeurilor, un studiu recent, publicat de Ziarul Financiar, arată că industria ospitalității din România (HoReCA) se confruntă cu problema risipei alimentare. Aproape trei din patru restaurante (73%) produc deșeuri alimentare, iar printre alimentele aruncate cel mai des se numără legumele, fructele și carnea. Acestea reprezintă 70% din totalul risipei alimentare, în timp ce mâncărurile deja preparate reprezintă 30% din totalul deșeurilor alimentare potrivit cercetării realizate de Edenred România, în parteneriat cu Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi Mastercard.



Studiul mai relevă că jumătate dintre operatori din domeniul HoReCA aruncă zilnic până la 5% din mâncarea produsă, în timp ce 20% dintre aceștia aruncă între 5-15%. De asemenea, circa 30% dintre restaurante susțin că risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce restul de 70% spun că risipa se produce sălile de mese sau în ambele locuri.



Risipa alimentară în Uniunea Europeană (gospodării, sectoare de producție, restaurante și magazine de desfacere) / Sursa: Eurostat


risipa-alimentara-ue-2020-eurostat.jpg



Lege privind risipa alimentară din România



La nivel legislativ, Senatul României a adoptat pe 10 octombrie legea privind prevenirea risipei alimentare. Potrivit proicetului de lege, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară. Același minister va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la cinci ani și va publica anual date relevante anuale cu privire la progresele făcut.



Deputatul USR Diana Buzoianu, inițiatorul legii a declarat: România este ţara cu peste o treime din populaţie în risc de sărăcie şi excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantităţi considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de faţă îşi propune să facă paşi importanţi în acest sens.”




Foto: John Vid / unsplash.com.
hashtagEuropa marți, 04 noiembrie 2025

România, a doua cea mai scăzută pondere a taxelor în PIB

Anul trecut, ponderea taxelor și contribuțiilor sociale în PIB se situa la 40,4% la nivelul Uniunii Europene, în creștere de cu 0,5 puncte...

România, a doua cea mai scăzută pondere a taxelor în PIB
Foto: Salvador Rios / unsplash.com
hashtagEuropa vineri, 31 octombrie 2025

Unul din trei angajați din UE folosește instrumente AI

Trei din zece angajați din statele membre ale UE utilizează instrumente bazate pe inteligență artificială, în special chatboți AI generați de...

Unul din trei angajați din UE folosește instrumente AI
Foto: Dati Bendo / Copyright European Union, 2025 / Source: EC - Audiovisual Service
hashtagEuropa marți, 28 octombrie 2025

Mesaj al președintei CE pentru supraviețuitorii de cancer

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis, marți, un mesaj video participanților la Congresul Supraviețuitorilor de...

Mesaj al președintei CE pentru supraviețuitorii de cancer
Foto: Emil Kalibradov / unsplash.com
hashtagEuropa sâmbătă, 25 octombrie 2025

Sărăcia în Uniunea Europeană

17,4% din populația Uniunii Europene se consideră în mod subiectiv săracă în 2024, potrivit datelor publicate marți de Eurostat. În rândul...

Sărăcia în Uniunea Europeană
hashtagEuropa miercuri, 22 octombrie 2025

Deșeurile de ambalaje generate în statele UE

În Uniunea Europeană au fost generate 79,7 milioane de tone de deșeuri de ambalaje, echivalentul a 177,8 kilograme per locuitor, arată datele...

Deșeurile de ambalaje generate în statele UE
hashtagEuropa vineri, 17 octombrie 2025

Televiziunea și Facebook, cele mai accesate surse de informare

Posturile de televiziune rămân principala sursă de informare pentru români, dar și pentru majoritatea rezidenților din UE. Facebook rămânea...

Televiziunea și Facebook, cele mai accesate surse de informare
hashtagEuropa marți, 14 octombrie 2025

Călătoriile și turismul din UE își continuă ascensiunea

În 2024, Uniunea Europeană a înregistrat circa 1,19 miliarde de călătorii în interes personal și de afaceri efectuate, o creștere de  4,4%...

Călătoriile și turismul din UE își continuă ascensiunea
hashtagEuropa vineri, 10 octombrie 2025

Măsuri de protejarea a fermierilor în cadrul viitorului acord UE-Mercosur

Comisia Europeană a propus un nou regulament care urmărește să ofere fermierilor europeni garanții în contextul viitorului acord comercial...

Măsuri de protejarea a fermierilor în cadrul viitorului acord UE-Mercosur

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company