România, cel mai mare declin al populației în rândul statelor UE
România are cel mai mare scădere a populației din UE în termeni absoluți, dar și regiunea cu cea mai mare rată de creștere a numărului de rezidenți.
Lica Manolache, 25.04.2023, 20:22
România înregistrează cea mai mare scădere a populației în termeni absoluți în rândul statelor UE, potrivit datelor Eurostat. Recensământul din 2021-2022 arată că țara noastă are cu peste un milion de rezidenți mai puțin față de 2011. Totodată, România deține zona cu cea mai mare creștere procentuală a populației, Ilfov – București, regiune care a înregistrat o creștere de peste 40% în ultimul deceniu.
Recensământul din statele membre arată că România are a șasea cea mai mare populație din UE cu un total de 19,05 milioane de rezidenți, față de 20,1 milioane în urmă cu zece ani. Pe primele cinci poziții se situează Germania (83,2 milioane de persoane), Franța (67,9 milioane), Italia (59,0 milioane), Spania (47,4 milioane) și Polonia (37,0 milioane).
Ponderea populației UE după numărul de rezidenți în cele 27 de state membre
Madrid și Barcelona, cele mai aglomerate regiuni din UE
Germania înregistrează și cea mai mare creștere a populației în termeni absoluți, cu peste trei milioane de locuitori mai mult față de anul 2011, în timp ce Malta are cea mai mare rată de creștere a populației (24,5%).
Analiza datelor pe regiuni ale statelor UE indică cea mai mare creștere a populației au fost înregistrate în regiunea Ilfov-București (+40%), urmată de regiunea Wartburgkreis (+27%) din Germania, Luxemburg (+26%), regiunea malteză Gozo și Comino și regiunea franceză Guyane (+25%), dar și Malta (+24%).
La polul opus, Bulgaria și Croația au cele mai mari scăderi ale populației cu 18 regiuni care au înregistrat un declin al populației cuprins între -17% și -25%. De altfel, recensământul indică creșteri ale populației în vestul și nordul Uniunii Europene și scăderi în est și sud.
Astfel, rezultatele indică o creștere a populației în 16 țări din UE, cu Luxemburg (+26%), Malta (+24%) și Suedia (+10%) în fruntea celor 27 de state membre. Tot procentual, nouă țări din UE au mai puțin rezidenți față de 2011, cu cele mai mari scăderi în Bulgaria (-11%), Croația (-10%), Letonia (-9%) și Lituania (-8%).
La nivelul regiunilor NUTS 3 (Nomenclatorul comun al unităților teritoriale de statistică) ale UE, două regiuni din Spania au înregistrat cel mai mare număr de rezidenți. Pe prima poziție se situează regiunea Madrid (6,7 milioane de persoane), urmată de regiunea Barcelona (5,7 milioane). Tot în Spania se află și regiunea cu cel mai mic număr de rezidenți – El Hierro (11.290). Aceasta este urmată de regiunea Evrytania (17.428) din Grecia și de regiunea Lungau (20.164) din Austria.
Populația UE 1960-2022 exprimată în milioane de persoane
Speranța de viață din România, mult sub media UE
Tot Eurostat a publicat date care indică o ușoară scădere a speranței de viață în toată Uniunea Europeană. Media la nivelul UE 27 este de peste 80 de ani, cu peste 7 ani mai mare decât în România unde speranța de viață este de 72,8 ani. De altfel, România și Bulgaria ocupă ultimele locuri în rândul statelor membre. În perioada pre-pandemică, speranța de viață a crescut constant în întreaga Europă, dar pandemia și efectele sale au dus la scăderea acestui indice. Sociologii se așteaptă la o revenire a creșterii a indicelui în următorii ani.