Discursul privind Starea Uniunii 2021 (partea I)
Discursul asupra Stării Uniunii este deja un discurs tradițional în cadrul UE. Inspirația este una americană – în fiecare an președintele SUA face acea declarație numită Discursul asupra Stării Națiunii. În UE, un asemenea moment este important și este unul dintre puținele momente în funcționarea Uniunii în care încărcătura politică și strategică este maximă. (prof.dr. Sergiu Mișcoiu)
Luana Pleşea, 25.09.2021, 15:37
La data de 15 septembrie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a susținut în fața Parlamentului European discursul său privind Starea Uniunii Europene. Al doilea din mandatul la conducerea Comisiei.
Primele priorități (pentru anul 2022) vor fi gestionarea pandemiei și protejarea vieților și a mijloacelor de subzistență, a declarat von der Leyen, anunțând principalele inițiative pentru anul viitor. Acestea vor include, pe lângă, desigur, continuarea eforturilor de vaccinare, și demersuri pentru eliminarea deficitului de finanțare a combaterii schimbărilor climatice, ghidarea transformării digitale, asigurarea unor condiții de muncă mai echitabile și a unei asistențe medicale mai bune, precum și crearea mai multor oportunități pentru ca tinerii europeni să beneficieze de economia socială de piață a Europei, apărarea valorilor și libertăților europene și protejarea statului de drept.
Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, Cluj-Napoca, analizează discursul privind Starea Uniunii Europene 2021.