Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Sezon estival la Marea Neagră

În fiecare an, litoralul românesc al Mării Negre se schimbă în bine. Apar hoteluri noi și se fac investiții. Astfel, turiștii care au fost anul trecut și revin anul acesta vor avea surprize plăcute.

Foto: Iulia Opran / RRI
Foto: Iulia Opran / RRI

, 06.06.2024, 13:13

În fiecare an, litoralul românesc al Mării Negre se schimbă în bine. Apar hoteluri noi și se fac investiții. Astfel, turiștii care au fost anul trecut și revin anul acesta vor avea surprize plăcute. Ne oprim, mai întâi, într-un complex hotelier renumit, de patru stele, din care vederea către Marea Neagră este extraordinară. În orice cameră în care vă veți caza veți putea vedea răsăritul sau apusul chiar din pat sau de pe canapea, spune Elena Cristian, directoarea acestei unități de cazare.

„Este un complex care a fost recondiționat și adaptat la nevoile noastre de acum. Camerele sunt diverse și sunt destinate atât cuplurilor, cât și familiilor cu copii. Am amenajat atât camere duble, cât și apartamente pentru familiile care sunt mai numeroase. Turiștii sunt foarte atrași de faptul că avem un program diversificat pentru ei. Începem chiar de dimineață cu diverse activități teatru pentru copii, face painting și tot felul de activități. De asemenea, și adulții sunt foarte încântați. În fiecare seară avem un program de entertainment divers. Este un complex pentru toată lumea, nu este nevoie nici măcar să se părăsească incinta pentru un sejur diversificat. Mai mult decât atât, în fiecare zi încercăm să facem diverse surprize. În fiecare zi, cumva, ei așteaptă să vadă ce se mai întâmplă. La prânz, facem o echipă mare și mergem toți și servim turiștii cu bere, alune sau pepene. Stârnim chiar tot felul de joculețe, bătăi cu baloane, cu apă, ne jucăm cu spumă, tot felul de activități, în așa fel încât un sejur să fie între atât de distractiv, încât să nu ne plictisim și nici să nu simțim nevoia să părăsim complexul.”

Eforturile hotelierilor și ale autorităților locale de a face din litoralul românesc un loc de vacanță pentru toată lumea n-au rămas fără rezultate concrete. Aurelian Marin, proprietarul unui turoperator românesc și prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism spune că turiștii străini au reînceput să vină din ce în ce mai mult în România și pe litoral.

„În primul rând, îi întâmpină o bază turistică renovată recent, ceea ce înseamnă că majoritatea hotelurilor noastre arată foarte bine astăzi. În paralel, s-a pus mult accent pe creșterea nivelului de servicii. Mai toți hotelierii au conștientizat că degeaba renovezi un hotel, indiferent la ce nivel de calitate, mai devreme sau mai târziu, serviciile proaste îți pot distruge afacerea. Apoi, noi, în România, avem un proiect fabulos pentru extinderea plajelor. Este unic în Europa. Este cel mai mare proiect pe fonduri europene făcut în România. Practic, în curând vom avea absolut toate plajele de pe litoral lărgite. Nu în ultimul rând, România e distractivă în felul ei. Noi suntem latini, trăim și simțim în felul acesta. Suntem foarte aproape ca mentalitate și ca mod de a ne comporta, de italieni, de spanioli, motiv pentru care turiștii se simt bine la noi. Nu suntem noi întotdeauna cei care respectă cel mai mult procedurile, dar cumva compensăm cu felul nostru de a fi, iar asta atrage și le place oamenilor. Ei sunt în vacanță și vor să vadă oameni relaxați, iar noi suntem relaxați.”

În ultimii ani, au apărut multe zone de distracție, chiar dacă turiștii, în marea lor parte, vin, în primul rând, pentru plajă. Sunt deschise parcuri acvatice și de distracție în care turiștii pot petrece o zi întreagă. Totodată, se poate explora și zona, foarte ofertantă din punct de vedere turistic.

„Pot să vă spun din experiență că cea mai căutată, mai ales de străini, este Delta Dunării, pentru că este aproape, iar Delta Dunării este cumva un brand, poate cel mai bun brand al României, motiv pentru care cei care vin aici își doresc neapărat să ajungă o zi în Delta Dunării. De asemenea, chiar dacă nu este în România, merită menționată, mulți vor să ajungă și la Balcic, la castelul Reginei Maria. Bucureștiul face parte din atracții. Oamenii vin pentru a sta relaxați, motiv pentru care activitățile culturale sunt mai reduse și atunci este mai mic interesul pentru situri culturale, dar mai mare pentru crame dobrogene, pentru un vin bun, pentru o mâncare din Dobrogea. În general, sunt foarte fericiți, pentru că, în realitate, litoralul nostru este unul dintre cele mai ieftine din toată zona asta europeană.”

Sudul litoralului este cunoscut pentru hotelurile care oferă servicii pentru familiile cu copii. Totuși, el se adresează tuturor, iar asta se vede prin numărul tot mai mare al turiștilor, spune Filip Dumitru, manager al Organizației de Management a Destinației Mangalia.

„Anul 2023 ne-a poziționat statistic pe locul cinci în destinațiile de sosiri turistice în România, după București, Cluj sau Craiova. Este un loc meritoriu pentru noi și e în regulă. O explicație este că în destinație, în ansamblu, s-au întâmplat în ultimii ani de zile o punere în valoare a structurilor hoteliere, investiții private mari, semnificative, de peste 250 de milioane de euro în ultimii 5 ani, dar și investiții semnificative pe fonduri europene. Avem, până acum, 12 km de faleză făcută de la Mangalia și care se va opri undeva în stațiunea Costinești. Avem croaziere pe mare în diverse variante, de la veliere mici, de la patru la opt persoane, până la veliere mari pentru până la 200 de persoane, pentru evenimente, pentru ieșiri de o zi, două, trei în larg. România este o țară uluitor de frumoasă și ea trebuie căutată cu puțină atenție și descoperită. Este chiar un scop al nostru și profit de ocazie să-i invit pe toți, ascultătorii noștri să verifice, să testeze, să se bucure și să redescopere litoralul românesc.”

În nordul litoralului, stațiunea-vedetă Mamaia este și ea pregătită pentru noul sezon estival la Marea Neagră, spune Sebastian Puznava, vicepreședinte al Organizației de Management a destinației Mamaia.

„Urmează să se deschidă în Mamaia trei hoteluri de patru stele, un hotel de lanț internațional. Vă pot spune că în ultimii doi ani s-au renovat hoteluri de trei și de patru stele și, în continuare, sunt investiții noi. Pe lângă investițiile care se desfășoară în momentul de față, trebuie precizat faptul că ne dezvoltăm și pe zona de wellness și de piscine interioare. Datorită acestui lucru, și în perioada iernii am avut turiști.”

Pe litoralul românesc există și oferte pentru iubitorii de turism activ: scuter, caiac, surf, cursuri de pilotare a avioanelor ușoare, precum și scufundări. Seara, puteți degusta un vin bun. Cramele dobrogene sunt aproape de litoral, iar multe dintre ele oferă degustări și programe de divertisment.

 

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 06.06.2024

 

Delta Dunarii foto Stefan Baciu RRI
Radio Tour joi, 20 iunie 2024

Turism ecologic în Delta Dunării

Este considerată un paradis al naturii, dar și o destinație pentru turism sustenabil. Descoperim în această rubrică turismul ecologic, cu...

Turism ecologic în Delta Dunării
Mangalia (foto: visitmangalia.ro)
Radio Tour joi, 13 iunie 2024

Mangalia, destinație de vacanță pe litoralul românesc

Situat la extremitatea sud-estică a României, la malul Mării Negre, municipiul Mangalia reprezintă o destinație importantă de vacanță. Veți...

Mangalia, destinație de vacanță pe litoralul românesc
Sursa foto: fb.com / Primăria Oradea
Radio Tour joi, 30 mai 2024

Oradea, capitala Art Nouveau a României

Fără a impresiona prin mărime sau opulență, clădirile din Oradea s-au remarcat dintotdeauna prin frumusețea lor.  Orașul poate fi o...

Oradea, capitala Art Nouveau a României
Pădurea Craiului (sursa foto: padureacraiului.ro)
Radio Tour joi, 23 mai 2024

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare

Cu familia, prietenii sau colegii, pentru relaxare sau aventură, veți găsi că Munții Pădurea Craiului sunt un adevărat refugiu în natură....

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare
Radio Tour joi, 16 mai 2024

Bucureștiul, la pas

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459. Cu o istorie bogată, capitala României se prezintă azi ca un punct de...

Bucureștiul, la pas
Radio Tour joi, 09 mai 2024

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei....

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei
Radio Tour joi, 02 mai 2024

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina

Există două zone în care această sărbătoare adună cei mai mulți turiști: Bucovina și Maramureș. Pensiunile s-au pregătit deja cu programe...

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina
Radio Tour joi, 25 aprilie 2024

Vâlcea turistică

Cu stațiuni balneoclimaterice de top, județul Vâlcea este o destinație potrivită pentru orice anotimp. Într-un peisaj deosebit, cu dealuri...

Vâlcea turistică

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company