Chirii mai mari în România?
Majoritatea chiriaşilor anticipează, în 2025, majorări ale sumelor solicitate de proprietari.
Eugen Cojocariu, 03.04.2025, 15:15
Majoritatea chiriaşilor anticipează, în 2025, majorări ale sumelor solicitate de proprietari. Aproximativ 65% dintre participanţii unui studiu realizat de o companie de imobiliare din România anticipează creşteri ale chiriilor în următoarea perioadă, proporţie în creştere faţă de cea înregistrată în cadrul unei cercetări similare realizate în anul anterior. Numărul celor care cred că vor fi ieftiniri la nivelul pieţei chiriilor a scăzut. Doar 14% dintre cei intervievaţi în cadrul studiului la care au participat respondenţi din şapte oraşe au menţionat că sumele solicitate de proprietari ar putea să fie reduse pe parcursul lunilor viitoare. În ultimii doi ani, chiriile nu au ţinut pasul cu evoluţia preţurilor pe segmentul vânzărilor, unde s-au înregistrat chiar majorări cu 20% în marile oraşe. Acest fapt a dus la o scădere a randamentelor din chirii. Ne aflăm, în momentul de faţă, într-o zonă de dezechilibru între preţul de vânzare şi cel de închiriere, dar ne aşteptăm ca acest lucru să se corecteze începând cu 2025. Chiriile vor creşte, cel mai probabil, într-un ritm mai accelerat decât au făcut-o în 2024, estimează un responsabil al companiei de imobiliare.
În Bucureşti, cartierul Militari (din vest) a fost cel mai căutat în ultimul an în rândul potenţialilor chiriaşi. Proprietarii solicită pentru apartamentele din această zonă o chirie medie de 430 euro/lună. Centrul oraşului atrage, de asemenea, un număr semnificativ de persoane interesate de închirierea unei locuinţe în Capitală. Zona ultracentrală cuprinsă între Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii se află pe locul al doilea în topul căutărilor chiriaşilor, dar bugetul mediu necesar închirierii unui apartament a ajuns la 600 euro/lună. Locul al treilea în căutări este ocupat de Drumul Taberei, un alt cartier din vestul oraşului, unde chiria medie solicitată de proprietari este de 400 euro/lună, iar poziţia a patra este ocupată de zona Piaţa Unirii (zona centrală). În acest caz, preţurile cresc semnificativ. Un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 650 euro/lună.
Cinci zone ies în evidenţă în preferinţele potenţialilor chiriaşi din Cluj-Napoca (nord-vestul României). În cel mai atractiv cartier, Mărăşti, proprietarii solicită, în medie, o chirie de 550 euro/lună pentru apartamente. Locul al 2-lea este ocupat de cartierul Gheorgheni, iar pe poziţia a 3-a în clasamentul preferinţelor chiriaşilor din Cluj-Napoca se află Mănăştur. Zona centrală a oraşului atrage, de asemenea, un număr important de potenţiali chiriaşi, dar chiria medie solicitată pentru un apartament este de 630 euro/lună. Cartierul Zorilor din sudul Cluului ocupă locul al 5-lea în topul preferinţelor, chiria medie fiind de 550 euro/lună.
Continuăm săptămâna viitoare să vă prezentăm topul chiriilor în alte mari oraşe din România.