Locuinţele din România, printre cele mai accesibile din Europa
România se află pe locul al treilea în topul țărilor cu cele mai ieftine locuințe, în timp ce Austria este cea mai scumpă țară europeană pe acest segment.
Luiza Moldovan, 31.08.2023, 09:49
România se află pe locul al treilea în topul țărilor cu cele mai ieftine locuințe, în timp ce Austria este cea mai scumpă țară europeană pe acest segment. Este concluzia unui studiu realizat de o importantă companie de consultanță, în care se mai arată că preţul mediu pentru o locuinţă în România a fost, anul trecut, de 1.417 euro pe metrul pătrat, în creștere de la 1.266 euro pe metrul pătrat în 2021.
Țara noastră plasează după Bosnia și Herțegovina, respectiv Grecia. Studiul a analizat datele din 27 de țări. Cea mai scumpă țară europeană este Austria, unde un metru pătrat construit se vindea, în 2022, cu 4.925 de euro, urmată de Germania, cu 4.800 de euro, Franța, cu 4.639 de euro și Norvegia, cu 4.204 euro. Majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințe, în timp ce doar în Regatul Unit, Danemarca și Franța au fost înregistrate scăderi.
În ceea ce privește accesibilitatea unei locuințe, studiul arată că România este pe locul al 6-lea într-un astfel de top. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale brute pentru a-și cumpăra o locuință de 70 de metri pătraţi. România vine după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5 salarii anuale brute), Slovenia (5,6) și Italia (6,2). Slovacia este țara europeană cu cel mai mic grad de accesibilitate, un slovac având nevoie de 14,1 salarii anuale brute pentru a-și cumpăra o locuință nouă.
Pentru următoarele 12 luni este de așteptat ca prețurilor locuințelor în România să se stabilizeze. Banca Naţională anticipează o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro. O altă tendinţă este accentul pe locuinţele sustenabile şi eficiente energetic.
Cel mai scump oraș european este Paris, cu un preţ mediu de peste 14.600 de euro pe metrul pătrat pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 euro) şi Londra cu peste 9.160 euro. În România cel mai scump oraș este Cluj-Napoca (nord-vest), unde o locuință se vinde pentru 2,363 de euro pe metrul pătrat, în creştere cu aproape 22%. Urmează Bucureștiul, cu 1.693 de euro pe metrul pătrat. Interesant de remarcat este că România se află printre puținele state europene în care nu capitala este cel mai scump oraș. Irlanda e în aceeași poziție, cu Cork City, Italia cu Milano, Spania cu Barcelona.
În ceea ce priveşte chiriile, Dublin este cel mai scump oraş european, cu o chirie medie lunară de 32,8 euro pe metrul pătrat. Pe locul al doilea se situează Parisul (28,5 euro), urmat de Oslo (28 euro). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie ţara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 euro pe metrul pătrat pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, cu 6,6 euro pe metrul pătrat în Salonic.
România se numără printre ţările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraş românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 euro pe metrul pătrat, în timp ce chiriaşii din Bucureşti plătesc în medie 8,1 euro pe metrul pătrat.