Municipiul Arad
Astăzi vă invităm în vestul României, în județul Arad, pentru a face cunoştinţă cu orașul cu același nume, municipiul reședință de județ.

Ana-Maria Cononovici, 24.05.2025, 13:00
Astăzi vă invităm în vestul României, în județul Arad, pentru a face cunoştinţă cu orașul cu același nume, municipiul reședință de județ. Municipiul a fost menţionat documentar pentru prima dată în anul 1080, sub numele de Arad, iar ca oraş (civitas) în 1329, fiind una din cele mai vechi aşezări urbane din ţara noastră.
Mihai Iancu, ghid de turism în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al judeţului Arad, ne-a spus ce putem vizita:
“În primul rând atrage atenţia partea centrală a oraşului, clădirile istorice, mare parte în stil Secession, precum Palatul Szantay, Palatul Földes, sau Palatul Bohuș. De asemenea, importantele palate precum Palatul Administrativ, Palatul Cultural întregesc patrimoniul turistic al Aradului, împreună cu binecunoscutele lăcaşe de cult ale diferitelor comunităţi etnice, care convieţuiesc de sute de ani în oraşul de pe Mureş, ditre care putem aminti Catedrala Ortodoxă, Bisrica Roşie, Biserica Sfântul Anton de Padova, Sinagoga Neologă și Biserica Sârbească. La toate acestea se adaugă locuri pline de încărcătură istorică, precum Complexul muzeal, Galeriile de ară din Turnul de apă, Sala Marii Uniri, Teatrul de stat şi Parcul reconcilierii.”
Păstrători ai istoriei oraşului arădenii se mândresc şi astăzi, spre exemplu cu Palatul Földes, care a fost conceput de către arhitectul Emil Tabacovici, care a jucat un rol important și în construcția oraşului Novi Sad în a doua parte a vieții sale. Este un palat dedicat familiei de farmaciști Földes, pe fațadă observându-se elementele Secession împreună cu multe arhetipuri care se foloseau în momentul respectiv, precum, Hipocrate și zeița Hygiea, care erau simbolurile sănătății. În interior, există o farmacie care funcționează și în zilele noastre, iar mobilierul este realizat la Arad, s-a păstrat și este cunoscut de iubitorii mobilierului clasic, drept mobilier Lengyel.
Mihai Iancu, ghid de turism în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al judeţului Arad, a amintit că în apropierea oraşului se găseşte Parcul Natural Lunca Mureşului, ideal pentru drumeţii, plimbări cu bicicleta sau cu canoea pe Mureş şi ne-e tentat şi cu câteva repere gastronomice:
“Avem o gastronomie foarte diversificată, dat fiind că avem multe comunităţi etnice care convieţuiesc aici de multă vreme. Şi avem anumite produse specifice: de exemplu avem celebrul salam de Nădlag, avem Pita cu unsoare, pe care noi o promovăm la Târgurile la care mergem. Şi avem o parte gastronomică specifică şi Văii Mureşului, printre care “Plăcintele întoarse”, Plăcintă de Turnu şamd. Sunt produse locale, cu producători locali, cu ingrediente produse în judeţul nostru. În podgoria Miniş-Măderat avem o serie de crame care oferă degustări de vinuri, au vinuri specifice. Avem două vinuri care se găsesc doar în Podgoria Miniş-Măderat, Cadarca şi Mustoasă de Măderat.”
Invitaţia a fost lansată! Până data viitoare, vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!