Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tort de mere

Astăzi vă oferim reţeta unui desert cu care nu puteţi da greş nici în faţa celor mai mofturoşi şi pofticioşi la dulciuri de casă: Tort de mere cu nuci caramelizate.

, 15.04.2013, 11:02

Astăzi vă oferim reţeta unui desert cu care nu puteţi da greş nici în faţa celor mai mofturoşi şi pofticioşi la dulciuri de casă: Tort de mere cu nuci caramelizate. Reţeta este simplu de făcut, nu conţine ingrediente rare, tortul de face rapid, iar rezultatul este delicios.



Pentru tortul de mere veţi avea nevoie de: 6-7 mere mari, 200 de grame de zahăr, puţin unt, o mână de miez de nucă, 3 ouă, 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, 3 linguri de făină, un vârf de cuţit de sare şi coaja rasă de la o jumătate de lămâie.



Pentru început, spălaţi bine merele, curăţaţi-le de coajă şi scoateţi cotorul cu ajutorul unui cuţit, sau, dacă aveţi, cu aparatul special pentru scos sâmburii. Puneţi nucile pe fundul unei forme rotunde (e foarte bună şi o cratiţă cu marginile înalte) unsă bine cu unt. Apoi aşezaţi merele peste nuci. În fiecare dintre mere se pune un vârf de linguriţă de unt şi peste toate, se toarnă în ploaie cele 200 de grame de zahăr. Deasupra, turnaţi un sfert de pahar cu apă. Lăsaţi merele la cuptor până se înmoaie.



În acest timp, se pregăteşte pandişpanul astfel: ouăle se bat bine cu 3 linguri de zahăr până când acesta se topeşte. Amestecaţi făina cu bicarbonatul stins cu puţină zeamă de lămâie şi cu vârful de cuţit de sare. Încorporaţi făina în ou cu grijă, să nu se formeze cocoloaşe. La final adăugaţi coaja de lămâie rasă.



Când merele s-au copt, turnaţi peste ele compoziţia de pandişpan şi băgaţi din nou vasul în cuptor. Atenţie, se coace foarte repede. Încercaţi blatul cu o scobitoare. Dacă atunci când o scoateţi din prăjitură nu sunt firimituri lipite de scobitoare, înseamnă că este copt.



Răsturnaţi tortul pe un platou. Ornaţi cu frişcă. Savuraţi.

Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Foto: 1179design / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company