UE îmbunătățește legislația privind poluarea industrială
Consiliul UE a adoptat vineri Directiva revizuită privind emisiile industriale, un nou pas către îndeplinirea măsurilor UE de combatere a poluării asumate prin Pactul verde european.
Lica Manolache, 13.04.2024, 21:51
Consiliul UE a adoptat vineri Directiva revizuită privind emisiile industriale (DEI) și Regulamentul privind înființarea Portalului emisiilor industriale. Normele celor două acte legislative sunt menite să asigure o mai bună protecție a sănătății umane și a mediului prin reducerea emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale. În același timp, va fi promovată eficiența energetică, economia circulară și decarbonizarea, după cum se arată într-un comunicat al Consiliului.
Totodată, prin punerea în aplicare a celor două acte legislative se aduc îmbunătățiri raportării datelor de mediu datelor prin modernizarea Registru European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR) existent și crearea unui portal al emisiilor industriale mai cuprinzător și mai integrat.
DEI est instrumentul prin care Uniunea Europeană își propune să reglementeze poluarea cauzată de instalațiile industriale, inclusiv de fermele de creștere intensivă a animalelor. Instalațiile deja reglementate de această directivă – cum ar fi centralele electrice, rafinăriile și unitățile de tratare a deșeurilor – sunt responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră și 20% din emisiile de poluanți în aer și apă.
În vederea reducerii și mai eficiente a emisiilor industriale, directiva revizuită vizează includerea unui număr mai mare de ferme de creștere intensivă a animalelor, cum ar fi cele de porcine și avicole, în sfera sa de aplicare. De asemenea, activitățile miniere și fabricarea bateriilor pe scară largă sunt incluse în domeniul de aplicare al directivei. Însă extinderea aplicării directivei poate fi supusă unei reevaluări a Comisiei, iar cu o posibilă aplicare și la mineralele industriale.
Prin noua directivă, statele membre ale UE vor trebui să instituie până în anul 2035 un sistem electronic de autorizare prin care procesul de eliberare a autorizațiilor va fi mai eficient. Autorizarea, se mai arată în comunicatul Consiliului, este necesară pentru ca instalațiile funcționeze conform normelor comunitare privind reducerea emisiilor industriale, ceea ce include și măsurile adecvate și valorile limită de emisie.
Vor exista și sancțiuni aplicate de cele 27 de țări membre, pentru instalațiile care nu respectă noile norme incluse în directivă. Astfel, încălcările grave ale legislație pot fi sancționate cu amenzi de cel puțin 3% din cifra lor de afaceri anuală a operatorilor respectivi. Totodată, persoanele a căror sănătate a fost afectată au dreptul de a solicita despăgubiri de la cei care încalcă directiva.
Odată semnată Directiva privind emisiile industriale va fi publicată, statele membre vor avea la dispoziție până la 22 de luni pentru a include prevederile în legislația lor națională.
Prin adoptarea se instituie și noul portal ce oferă informații mai cuprinzătoare și mai integrate privind emisiile industriale, acest înlocuind actualul Registru European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR).
© Comisia Europeană 2022 / Sursa: Comisia Europeană, Portalul european al emisiilor industriale