ProtectEU – o nouă strategie europeană de securitate internă
Comisia Europeană a publicat ProtectEU – Strategia europeană de securitate internă menită să sprijine statele membre și să consolideze capacitatea UE de a garanta securitatea cetățenilor săi, într-un mediu de securitate schimbat și într-un peisaj geopolitic în continuă evoluție.

Mihai Pelin, 30.04.2025, 09:30
Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de securitate internă (ProtectEU) menită să sprijine statele membre și să consolideze capacitatea UE de a garanta securitatea cetățenilor săi. Strategia stabilește o viziune și un plan de lucru ambițioase pentru anii următori, cu un set de instrumente juridice mai clare, un schimb sporit de informații și o cooperare mai strânsă.
Într-un mediu de securitate schimbat și într-un peisaj geopolitic în evoluție, în care amenințările hibride din partea statelor străine ostile și a actorilor sponsorizați de stat sunt în creștere, în care rețelele puternice de criminalitate organizată proliferează, iar infractorii și teroriștii operează din ce în ce mai mult online, Europa trebuie să își revizuiască abordarea în materie de securitate internă.
Anunțată de președinta von der Leyen în orientările politice, strategia va actualiza răspunsul Uniunii la amenințările noi și tradiționale la adresa securității interne. Strategia urmărește să promoveze o schimbare a culturii privind securitatea internă, cu o abordare la nivelul întregii societăți care să implice cetățenii, întreprinderile, cercetătorii și societatea civilă.
Aspectele legate de securitate vor fi integrate în elaborarea de noi inițiative, iar un nou cadru european de guvernanță a securității interne va sprijini punerea în aplicare a strategiei.
Comisarul european pentru afaceri interne si migratie, austriacul Magnus Brunner, a oferit mai multe amănunte:
“Aud adesea că infractorii sunt întotdeauna cu un pas înaintea noastră și până și eu spun de multe ori același lucru. Ceea ce nu e de fapt deloc greu pentru ei, dacă autoritățile care aplică legea nu sunt echipate corespunzător sau au mâinile legate.
Prin urmare, strategia de protecție a UE își propune de fapt să le pună la dispoziție organelor de aplicare a legii instrumentele de care au nevoie pentru a acționa efectiv în practică.
În acest sens se înscrie și sprijinul pe care îl primesc de la agențiile UE precum Europol sau Frontex, iar anul viitor vom prezenta noile mandate ale ambelor agenții. Vom căuta soluții corecte și echilibrate în ceea ce privește accesul la date, criptarea lor, ne vom asigura că vom contracara mai bine amenințările hibride prin îmbunătățirea protecției infrastructurii critice, inclusiv prin consolidarea securității cibernetice, securizarea nodurilor rețelelor de transport și, de asemenea, prin combaterea amenințărilor online.”
Noua strategie propune o nouă guvernanță europeană în domeniu, dar și o anticipare a amenințărilor la adresa securității prin noi modalități de partajare a informațiilor.
Totodată, vor exista instrumente mai eficace pentru asigurarea respectării legii și agenții mai puternice, precum și norme mai stricte pentru combaterea rețelelor de criminalitate organizată. Având în vedere că nivelul de amenințare teroristă din Europa rămâne ridicat, UE trebuie să fie bine echipată pentru a anticipa amenințările, dar și pentru prevenirea și combaterea terorismului și a extremismului violent, protejându-și astfel cetățenii.
Pe de altă parte, pentru a contracara impactul instabilității globale, UE trebuie să își apere în mod activ interesele în materie de securitate dincolo de frontierele sale, prin stimularea cooperării internaționale în materie de securitate.
Strategia europeană de securitate internă completează Strategia Uniunii privind pregătirea și Cartea albă europeană în domeniul apărării. Împreună cu viitorul Scut european pentru democrație, acestea formează un cadru cuprinzător pentru o UE sigură, securizată și rezilientă.