Victorii europene pentru sportul românesc
La 50 de ani de la primele succese europene ale Nadiei Comăneci, o nouă stea a gimnasticii românești se impune la întrecerile continentale.
Florin Orban, 02.06.2025, 13:00
Săptămâna care tocmai s-a încheiat a adus 11 medalii pentru sportivii români. Patru au venit de la Campionatele Europene de gimnastică artistică, desfășurate în Germania, la Leipzig. Alte șapte au fost obținute de lotul de canotaj, care a luat parte la Europenele încheiate la Plovdiv, in Bulgaria.
Ultima gimnastă din România care a obținut patru medalii individuale la o ediție a Europenelor a fost Larisa Iordache, acum 12 ani, la Moscova. La ediția de anul acesta, la Leipzig, performanța a fost repetată de Ana Maria Bărbosu. A fost a treia la individual compus și la paralele, a doua la bârnă și cea mai bună din Europa la sol. A ratat la limită a cincea medalie, cu echipa României, care s-a clasat a patra în finala pe națiuni. Performanța Anei vine ca o confirmare a faptului că este cea mai bună gimnastă română a ultimilor ani și singura medaliată la Jocurile Olimpice de anul trecut, de la Paris, unde a câștigat bronzul la sol. Rezultatul ei de la Leipzig vine la exact 50 de ani de la prima mare performanță a gimnasticii românești la un Campionat European. În mai 1975, la Skien, în Norvegia, Nadia Comăneci apărea pentru prima dată pe scena confruntărilor internaționale de top și câștiga medaliile europene de aur la individual compus, sărituri, paralele și bârnă, iar la sol se clasa a doua.
Cea de-a doua competiție la care sportivii români au strălucit, săptămâna trecută, a avut loc în Bulgaria, la Plovdiv. Delegația română a obținut șapte medalii, dintre care trei au fost de aur, două de argint și două de bronz. Prima zi a finalelor, cea de sâmbătă, a fost cea mai bogată, cu șase medalii. Primul titlu european a fost obținut la dublu rame feminin, cu un nou record european, de Magdalena Rusu și Simona Radiș. Tot cu record european s-au impus și reprezentanții României în proba de dublu rame masculin, și anume Florin Arteni și Florin Lehaci. A treia medalie de aur a fost adusă de echipajul masculin de patru rame, compus din Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă.
La dublu vâsle masculin, campionii olimpici Andrei Cornea și Marian Enache au obținut medaliile de argint, la fel ca și echipajul feminin de patru rame, compus din Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar și Amalia Bereș. La dublu vâsle feminin, Andrada Moroșanu și Mariana Dumitru, care au reprezentat România în această probă în premieră la o întrecere de top, au obținut medaliile de bronz. Ultimul bronz al delegației române a venit duminică, de la Mihai Chiruță, obținut în proba masculină de simplu. Tot duminică ne așteptam la o medalie din partea echipajului feminin de 8+1, care domină de ani buni întrecerile internaționale și care venea de pe poziția de campion olimpic. Fetele s-au clasat însă în afara podiumului, sosind la șapte secunde în urma ambarcațiunii învingătoare, cea a Marii Britanii… În final, cu cele șapte medalii obținute, România s-a clasat a treia în ierarhia pe națiuni, după delegația britanică și cea a Germaniei.