Legea ”România fără violență” adoptată
Deputații români au înăsprit pedepsele pentru lovire sau alte acte de violenţă.
Bogdan Matei, 05.06.2025, 12:30
Bătăi între participanții la traficul rutier, necunoscuți care se-ncaieră pentru un loc de parcare, femei molestate de propriul partener, elevi de liceu care-și lovesc colegii cu cuțitul, protestatari care aruncă bucăți de bordură în jandarmi – nimic nu lipsește din meniul aproape zilnic al televiziunilor românești de știri.
Sociologii confirmă, la rândul lor, o stare cvasigenerală de nervozitate, alimentată de frustrări economice, politice, afective și încurajată, adesea, de instigările aberante ce se rostogolesc pe rețelele sociale. Statisticile dovedesc că România nu-i, neapărat, o țară mai nesigură ca altele din Europa, dar multiplicarea incidentelor violente a devenit o certitudine.
Miercuri, Camera Deputaţilor de la București a adoptat proiectul de modificare şi completare a unor acte normative care vizează combaterea acestui flagel. Intitulată „România fără violenţă”, noua lege prevede înăsprirea pedepselor în cazul lovirii sau altor acte de violenţă. Indiferent de culoarea lor politică, deputații au votat-o în cvasiunanimitate: s-au înregistrat 286 voturi pentru, unul singur contra şi o singură abţinere.
Actul normativ modifică Codul penal şi legea de acum doi ani privind ordinul de protecţie, în sensul asigurării autorităţilor competente cu instrumentele necesare pentru combaterea violenţei sub toate formele sale. În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, indiferent dacă acţiunea penală a fost pusă în mişcare în urma acesteia sau din oficiu, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror. Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, faţă de 3 luni la 2 ani sau cu amendă, cum prevedea până acum Codul penal.
De asemenea, deputaţii au stabilit ca fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, să fie pedepsită cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.
În textul în vigoare sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani în cazul în care victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, este un minor, fapta este săvârşită în public sau făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor. În cazul recidivei, vor fi majorate cu jumătate pedepsele cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani date pentru încălcarea ordinului de protecţie sau a ordinului de protecţie provizoriu.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest nou act normativ.