335 de miliarde din Fondul pentru redresare și reziliență, încă disponibile
Comisia Europeană atrage atenția că mai bine de jumătate din sumele puse la dispoziție prin Fondul de redresare și reziliență nu au fost accesate de către cele 27 de state membre.
Lica Manolache, 06.06.2025, 13:47
Mai bine de jumătate din finanțarea pusă la dispoziție prin Mecansimul de redresare și reziliență nu au fost accesate, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Cele 27 de țări din blocul comunitar mai au la dispoziție circa 335 de miliarde de euro din totalul de 650 de miliarde de euro puse la dispoziție pentru implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR).
Astfel, Comisia invită statele membre să își revizuiască planurile pentru a include obiectivele ce pot fi atinse până la 31 august 2026, dar și să exploreze măsuri alternative pentru utilizarea alocărilor financiare rămase. La rândul său, Executivul european va sprijini statele membre pe parcursul acestui proces și se va asigura că planurile revizuite continuă să îndeplinească toate criteriile de evaluare și cerințele stabilite în Regulamentul privind Fondul de redresare și reziliență. Plățile vor fi efectuate în integralitatea până la finalul anului următor.
Totodată, Comisia a solicitat Parlamentului European și Consiliului să finalizeze cât mai curând negocierile legislative privind Regulamentul Programului european pentru industria de apărare (EDIP) și să includă o dispoziție care să permită contribuțiile voluntare la EDIP, sprijinite prin Fondul de redresare și reziliență.
Țara noastră se află în plin proces de renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență. În ultimii patru ani, România a reușit să atragă fonduri de redresare în valoare de 9,4 miliarde de euro, circa o treime din totalul de 28,5 miliarde de euro. Din acest total, 14,9 miliarde de euro sunt acordați sub formă de împrumuturi, iar 13,6 miliarde de euro sunt puși la dispoziție sub formă de granturi.
La finele săptămânii trecute, ministrul român al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că cererea de plată numărul trei din PNNR, în valoare de 1,28 miliarde de euro, va intrat în Trezoreria statului până pe 10 iunie. Vestea proastă este că „tot prin aceeași decizie, Comisia Europeană a decis suspendarea sumei de 869 de milioane de euro, din care componenta de grant de 814 milioane euro și cea de împrumut de 55 de milioane de euro”, a mai precizat Boloș.
În același timp, cererea de plată numărul patru se află în curs de negociere cu Comisia Europeană. Această a patra cerere este legată, însă, este legată de o serie de reforme pe care țara noastră trebuie să le pună în aplicare.
Lansat în 2021 ca reacție la pandemia de COVID-19, Mecanismul de redresare și reziliență –a contribuit deja la finanțarea unui număr semnificativ de investiții și reforme, vizând atenuarea impactului economic și social al crizei, precum și accelerarea transformărilor structurale și a tranziției ecologice și digitale.
Absorbția fondurilor oferite prin Mecanismul de redresare și rezliență după primii trei ani / Sursa: Comisia Europeană