Retrospectiva săptămânii 18-24.05.2025
Nicușor Dan este noul președinte al României / Bilanțul președintelui interimar al României / Dronele ilegale pot fi doborâte / Previziuni ale Băncii Naționale a României / Premiu pentru Roberta Metsola, la Timișoara

Daniela Budu, 24.05.2025, 11:19
Nicușor Dan este noul președinte al României
Independentul Nicușor Dan a câștigat alegerile desfășurate duminica trecută și va fi președintele României pentru următorii cinci ani. Curtea Constituţională a validat, joi, cu unanimitate de voturi, mandatul de preşedinte obţinut de fostul primar al Capitalei. La şedinţa solemnă de la CCR, Nicuşor Dan a declarat că este conştient de responsabilitatea mandatului primit, de provocările actuale şi de aşteptările cetăţenilor.
Nicuşor Dan: “Vreau să-i asigur pe cetăţenii români că înţeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări şi sper că vom duce la bun sfârșit toate aceste provocări. Societatea românească a dat dovadă de înţelepciune şi sunt convins că în toată perioada următoare va pune presiune pe schimbarea pozitivă necesară în România. Voi lupta pentru consolidarea instituţiilor statului, este o necesitate. Voi lupta, de asemenea, pentru prosperitatea economică a ţării şi voi fi un partener al mediului de afaceri şi un garant al libertăţilor cetăţeneşti”.
Ședinţa comună a celor două camere ale Parlamentului, unde Nicuşor Dan va depune jurământul de preşedinte al României, va avea loc luni. Acesta şi-a propus ca imediat după învestirea oficială să înceapă discuţii preliminare cu formaţiunile politice privind formarea viitorului guvern şi programul acestuia.
Nicuşor Dan: “Cred că e bine ca toate lucrurile să fie stabilite dinainte pentru a nu avea tensiuni în cadrul guvernului. Îmi doresc cât mai multe din aspectele programului de guvernare să fie stabilite între partide, deci nu vreau să ne grăbim cu formarea guvernului, să ne luăm un interval de trei-patru săptămâni. O intrare a PSD la guvernare ar da mai multă credibilitate”.
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, în funcție după demisia fostului premier Marcel Ciolacu, a precizat că social-democraţii nu au revendicări în ceea ce priveşte anumite poziţii în viitorul executiv, ci unele condiţii privind măsurile ce urmează să fie incluse în programul de guvernare. USR, partid care l-a susţinut pe Nicuşor Dan în campania electorală, s-a declarat deschis la discuţii cu celelalte partide pro-europene pentru formarea viitorului guvern. PNL şi UDMR se pronunţă, de asemenea, pentru un guvern cu susţinere solidă în Parlament. De cealaltă parte, reprezentanţii AUR au transmis că partidul va rămâne în opoziţie şi nu vor participa la consultări.
Bilanțul președintelui interimar al României
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, şi-a prezentat bilanţul celor 100 de zile de la preluarea mandatului. Stabilitatea țării, organizarea alegerilor prezidențiale, politica externă şi cea de apărare s-au numărat printre priorități, a precizat Ilie Bolojan, care a amintit că a preluat mandatul în condiţii dificile în plan intern şi într-un context internaţional turbulent, marcat de războiul din Ucraina vecină şi de dialogul inconstant între SUA şi UE. Potrivit lui, în aceste luni, au avut loc discuţii importante legate de domeniul apărării. Acestea au vizat consolidarea Flancului de est în NATO, întărirea industriei naţionale de apărare, integrarea acesteia în lanţurile valorice ale industriei militare europene, dar şi accesarea fondurilor europene. „Cred că am contribuit, în această scurtă perioadă, la consolidarea unei imagini de stat şi de ţară pe care te poţi baza, o ţară predictibilă şi sigură”, a adăugat Ilie Bolojan.
Dronele ilegale pot fi doborâte
Legea privind controlul utilizării spaţului aerian al României şi cea care reglementează desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiunilor militare au fost promulgate de preşedintele interimar Ilie Bolojan. Cele două legi consolidează capacitatea de apărare a României şi descurajează ameninţările. Cât priveşte legea privind controlul utilizării spaţiului aerian, se va crea un nou cadru de cooperare şi coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia. Noul act legislativ a devenit necesar după ce pe teritoriul României au căzut, de mai multe ori, bucăţi de drone lansate de armata rusă contra Ucrainei vecine.
Previziuni ale Băncii Naționale a României
Banca Naţională a României se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 4,6% la finalul acestui an, mai mare decât previziunile anterioare de 3,8%. Într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras atenţia că noua estimare a fost făcută cu date adunate înainte de 1 mai, iar analiza nu cuprinde ce s-a întâmplat în perioada alegerilor prezidenţiale, astfel că prognoza se poate modifica. Guvernatorul Băncii Centrale a spus, însă, că marea problemă a economiei româneşti rămâne în acest moment deficitul bugetar al ţării, care la final de 2024 era de 8,6% din Produsul Intern Brut. Pe de altă parte, Mugur Isărecu a precizat că în această lună a existat o presiune puternică pe piaţa valutară cu unele dintre cele mai mari ieşiri de capital din ţară. În aceste condiţii, a adăugat el, Banca Naţională a intervenit cu sume foarte mari, însă cursul de schimb valutar de sub 5 lei pentru un euro a fost imposibil de apărat.
Premiu pentru Roberta Metsola, la Timișoara
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timişoara pentru valori europene, cea mai înaltă distincţie acordată de oraşul din vestul României unor personalităţi internaţionale care susţin activ valorile comunitare. Roberta Metsola a fost apreciată pentru curajul şi atitudinea sa fermă în momente de criză, pentru sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, vecine, dar şi pentru eforturile sale privind aderarea României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie. “Premiul este o reamintire a faptului că democraţia contează, că trebuie să apărăm libertatea, să ne apărăm în faţa dezinformării, a extremismului şi a diviziunii. Aceste valori trebuie apărate şi nu mă pot gândi la un loc mai bun pentru a primi acest premiu, întrucât Timişoara este un oraş care cunoaşte ce este libertatea” – a transmis oficialul european.