Despre parteneriatul România – SUA
Statele Unite anunță că sunt pregătite să lucreze cu președintele ales al României, Nicușor Dan.
Bogdan Matei, 21.05.2025, 11:33
De două decenii, toți președinții și toate guvernele de la București, indiferent de culoarea lor politică, repetă că fundamentele politicii externe românești sunt apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, precum și Parteneriarul Stategic cu Statele Unite. În ultimele luni, Parteneriatul părea zdruncinat de criticile foarte dure ale vicepreședintelui american, JD Vance, și ale altor exponeți ai dreptei republicane la adresa unei democrații românești ce s-a confruntat cu turbulențe fără egal în trei decenii și jumătate de post-comunism.
Duminică, deznodământul turului decisiv de scrutin al alegerilor prezidențiale, soldat cu victoria primarului pro-occidental al Bucureștiului, Nicuşor Dan, pare să fi liniștit apele. Într-un interviu pentru canalul american de televiziune CNN, Dan afirma, de altfel, că, în cursul campaniei electorale, n-a detectat susținerea Washingtonului pentru contracandidatul său naționalist, George Simion, deși acesta se declară un admirator al președintelui Donald Trump și al mișcării MAGA.
„Mulţi oameni din România sunt dezamăgiţi de politica din ultimii 35 de ani, după 1989. Ei sunt dezamăgiţi de relaţia statului român cu cetăţenii români la toate nivelurile şi, de asemenea, sunt nemulţumiţi de corupţie (…) E mai degrabă o chestiune socială decât una ideologică.” – încearcă să explice Dan, în același interviu, creșterea semnificativă din ultimii ani a dreptei radicale autohtone.
La două zile după alegeri, ambasada Statelor Unite la București a transmis că aşteaptă cu interes să colaboreze cu Nicuşor Dan, în calitate de preşedinte al României, şi cu (viitorul) Guvern, pentru a promova priorităţile comune, precum apărarea, energia şi parteneriatele comerciale.
„Apreciez mesajul transmis de Ambasada SUA. Vreau să-i asigur pe toţi americanii de angajamentul puternic al României în relaţia cu Statele Unite în fiecare aspect al parteneriatului nostru strategic. Sunt încrezător că România se va bucura de o relaţie remarcabilă cu Administraţia Trump şi că Statele Unite vor continua să fie un garant al securităţii şi dezvoltării pentru ţara noastră. Toată lumea înţelege cât de importante sunt relaţiile cu Statele Unite pentru noi, românii” – a reacționat imediat președintele ales, într-un mesaj în limba engleză postat pe platforma X.
Între timp, liderul de la Casa Albă a anunțat, tot pe o reţea de socializare, că noul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti va fi Darryl Nirenberg, care va contribui la întărirea relaţiilor cu România, va susţine parteneriatul militar dintre cele două ţări şi va promova şi apăra interesele economice şi de securitate americane. Membru al Partidului Republican, Nirenberg lucrează, în prezent, la o firmă de avocatură. Înainte de a ajunge în sectorul privat, a lucrat 14 ani pentru Senatul american, inclusiv în calitate de consilier al Comisiei pentru relaţii externe.