Ghid anti-deepfake
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică de la București a lansat un ghid privind identificarea materialelor de tip deepfake.
Roxana Vasile, 02.04.2024, 11:58
Informat sau manipulat? Folosirea tehnologiei digitale pentru a crea sisteme capabile să îndeplinească sarcini considerate, până nu de mult, exclusiv de natură umană este, în mod cert, o revoluție istorică. Iar, într-o perioadă foarte scurtă de timp, progresele în dezvoltarea a ceea ce toată lumea cunoaște drept „inteligență artificială” sunt uriașe. Aceasta este utilizată, deja, în multe aplicații din viața cotidiană – asistență virtuală, diagnostice medicale, traduceri automate, instrumente de navigație, controlul calității în procesul de fabricație ori anticiparea dezastrelor naturale.
Beneficiile inteligenței artificiale vin, însă, din păcate, la pachet cu riscuri potențiale. Tehnici avansate de inteligenţă artificială pot fi folosite pentru a crea conţinut foto sau audio-video mincinos, de natură să manipuleze cu ușurință un public numeros ! Inclusiv în România, există, deja, cazuri de videoclipuri cu personalitați publice care oferă așa-zise sfaturi financiare și recomandă insistent investiția într-o anumită companie sau afacere cu profituri mari și riscuri minime.
Calitatea imaginii și sunetului este ridicată, persoanele publice respective par sincere și convingătoare, folosind un limbaj accesibil și argumente persuasive. Videoclipurile sunt distribuite pe rețelele de socializare, sunt vizionate de milioane de oameni, iar mulți dintre cei care le văd se pot lăsa ușor înșelați să investească în afacerea recomandată, în realitate ilicită, riscând chiar să piardă sume semnificative de bani în favoarea manipulatorilor care au creat videoclipurile.
Or, luni, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică de la București a lansat un ghid privind identificarea materialelor de tip deepfake. Principalul obiectiv – conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică. Ghidul conține informații detaliate despre ce înseamnă deepfake, procesul de realizare şi cum pot fi identificate materiale de acest gen. Disponibil pe site-ul dnsc.ro, ghidul îi învață, de asemenea, pe români ce trebuie să facă în cazul în care cad victime ale unui deepfake. Directoratul de Securitate Cibernetică mai atrage atenția că fenomenul manipulării inteligenței artificiale poate avea consecinţe nefaste nu doar asupra unui individ singular, ci asupra întregii societăţi.
Să nu uităm, de pildă, că, anul acesta, în România, au loc toate cele patru tipuri de scrutine electorale. În domeniul digital, în care granița dintre realitate și ficțiune se estompează constant, procesul electoral depășește simpla confruntare a ideologiilor și promisiunilor politice, transformându-se într-un teren complex de luptă ideologică. Or, tehnologiile deepfake, capabile să redea aproape la perfecțiune imagini și voci, pot, între altele, influența semnificativ opinia și votul alegătorilor în timpul campaniilor electorale. Așa că, atenție maximă!