Reacţii la intrarea României şi Bulgariei în Schengen
Reacțiile nu au întârziat după intrarea României și Bulgariei în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.
Roxana Vasile, 01.04.2024, 12:38
După o așteptare de 13 ani, România şi Bulgaria fac parte,de la 31 martie, din spaţiul Schengen, dar, deocamdată, doar cu frontierele aeriene şi maritime. Pe cele 17 aeroporturi internationale, precum şi în cele 4 porturi românești la Marea Neagră celor care vin sau merg spre o ţară din spaţiul de liberă circulaţie nu le vor mai fi controlate documentele de călătorie. Totuşi, poliţiştii pot face verificări aleatorii.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu: „Aceste controale sunt în scopul depistării celor care au acte de călătorie false, a celor care au interdicţie de a părăsi ţara, pentru depistarea persoanelor urmărite, respectarea regulilor privind însoţirea minorilor, combaterea migraţiei şi a traficului de persoane.”
Rutele terestre ale României şi Bulgariei rămân, însă, pentru moment, în afara Schengen, din cauza veto-ului Austriei, pus în special pe seama unor calcule electorale interne. De la Bruxelles, Comisia Europeană a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru ca o decizie favorabilă în privința aderării și cu frontierele terestre să fie luată acest an. La criticile Vienei, care a invocat problema migraţiei ilegale, Comisia răspunde că atât România, cât şi Bulgaria au demonstrat un angajament susţinut pentru asigurarea unei protecţii adecvate a frontierelor externe ale Uniunii şi au jucat un rol constant şi important în securitatea internă a spaţiului Schengen.
„România, Bulgaria, bine aţi venit în spaţiul Schengen! (…) Haideţi să continuăm să ne apropiem, pentru o Europă unită, sigură şi mai securizată” – a declarat pe rețeau X și preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
În România, de la politicieni, la simpli cetățeni, intrarea, chiar dacă parțială, în zona de liberă circulație a fost călduros salutată.
„Avem un plan guvernamental clar şi ferm asumat pentru aderarea completă la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului” – a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Procesul de aderare a României şi cu frontierele terestre este ireversibil, însă această decizie depinde şi de evoluţii şi conjuncturi politice externe ce nu sunt în sfera de intervenţie diplomatică a României – a nuanțat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Iar ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a precizat: „Începând de astăzi (n.red. 31 martie), misiunile diplomatice, consulare ale României eliberează vize uniforme de scurtă durată – vize Schengen. Acestea vor permite cetăţenilor terţi să călătorească direct din România şi fără demersuri suplimentare, în scop turistic sau de afaceri, către celelalte state ale spaţiului Schengen.”
Pe Aeroportul Otopeni din București, primele zboruri care au aterizat din spaţiul Schengen au fost cele din Paris, …Viena, Hamburg, Roma, Zürich, München, Amsterdam şi Geneva. Călătorii s-au bucurat că nu au mai stat zeci de minute la coada care se forma la controlul paşapoartelor.