Redresare pe piața financiar-bancară
După reacţia negativă de săptămâna trecută, cauzată de rezultatul primului tur al prezidenţialelor, piaţa financiar-bancară din România se află în proces de redresare şi de căutare a unor noi echilibre.
Sorin Iordan, 14.05.2025, 11:58
Piaţa financiar-bancară din România este într-un proces de redresare uşoară după reacţia emoţională la rezultatul primului tur, din 4 mai, al alegerilor prezidenţiale. Evoluţia negativă de săptămâna trecută s-a resimţit pe bursă, a influenţat cursul de schimb al leului şi ratele dobânzilor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru creditele accesate de statul român. Piaţa valutară este, în prezent, într-un proces de calmare şi reechilibrare.
Săptămâna trecută, un euro a trecut pentru prima dată de pragul psihologic de 5 lei şi a atins chiar 5 lei şi 12 bani. Acum, cursul comunicat de către Banca Naţională a României şi-a revenit uşor, în jurul a 5 lei şi 9 bani pentru moneda unică europeană, dar se menţine încă peste cel de 4 lei şi 97 de bani consemnat înainte de scrutinul prezidenţial.
Evoluţia pieţei valutare s-a văzut şi pe piaţa interbancară, unde indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât uşor la 7,2%, după ce atinsese 7,31 de procente. Anterior alegerilor, ROBOR la trei luni se situa în jurul valorii de 5,9%. Analistul financiar Dragoş Cabat s-a declarat convins că, în acest context, în perioada următoare vor fi majorate taxele:
„Având în vedere şi aproape certitudinea faptului că vor creşte taxele şi în special că va creşte TVA-ul în perioada următoare, ne aşteaptă o perioadă de majorare a preţurilor, deci de inflaţie în creştere. După aceea, spre sfârşitul anului, dacă lucrurile se vor normaliza şi, mai ales, dacă România va trece pe lângă o scădere a rating-ului de către agenţiile de rating, atunci desigur că va intra şi inflaţia pe o pantă descendentă.”
Dragoş Cabat a explicat că, de obicei, la sfârşit de vară şi început de toamnă, există o reducere a inflaţiei odată cu noua recolta agricolă şi scăderea preţurilor produselor alimentare. În aprilie, inflaţia a scăzut uşor faţă de luna precedentă şi se situează în jurul valorii de 4,85%, dar Cabat a atras atenţia că, în contextul incertitudinilor politice şi economice, inflaţia ar putea reintra pe o traiectorie de creştere.
În fine, calmarea pieţei financiar-bancare din România s-a văzut şi la Bursa de Valori Bucureşti, care pare să-şi fi regăsit un nou punct de echilibru, deşi volatilitatea se menţine ridicată. Bursa a închis şedinţa de marţi în creştere pe toţi indicii, după ce, în urmă cu o săptămână, deschidea şi închidea pe roşu şedinţele de tranzacţionare.
Din nou cu explicaţii, analistul Dragoş Cabat: „Pe partea de bursă, această componentă emoţională foarte puternică a făcut să scadă preţurile, acum uşor, uşor se va regla şi o să ajungem nu neapărat ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, dar o să ajungem într-o situaţie în care investitorii, până la urmă, se gândesc că trebuie să trăiască şi în condiţiile acestea, indiferent cine va câştiga şi cine nu, indiferent ce se va întâmpla pe pieţe.”
Cum, în prezent, economia României se găseşte într-un echilibru instabil, specialiştii economici atrag atenţia că orice mişcări neaşteptate pot determina noi reacţii ale pieţei.