România la Forumul de la Davos
România îşi reafirmă susţinerea faţă de Ucraina invadată de trupele ruse şi pentru extinderea UE în spaţiul ex-sovietic şi în Balcani.
Bogdan Matei, 19.01.2024, 11:36
Acum aproape doi ani, când preşedintele rus, Vladimir Putin, ordona invadarea Ucrainei, România s-a solidarizat din prima clipă cu ţara vecină, căzută, din nou, pradă imperialismului incurabil al Moscovei. Peste şapte milioane de cetăţeni ucraineni au fugit din calea invadatorilor peste frontiera română. Majoritatea şi-au continuat exodul spre ţări din vestul Europei, dar circa o sută de mii au ales să rămână aici.
Anul trecut, Constanţa, principalul port românesc de la Marea Neagră, a atins cel mai mare volum de mărfuri procesate din istoria sa: 92,5 milioane tone, o creștere de 22,5 procente față de 2022. 25 de milioane tone, dintre care peste 14 milioane au fost doar cereale, au fost mărfuri destinate pieţelor lumii şi venite din Ucraina, ale cărei porturi maritime şi fluviale au fost îndelung supuse blocadei şi bombardamentelor ruseşti. Una peste alta, politic, diplomatic, logistic, umanitar, Bucureştiul a fost şi rămâne unul dintre cei mai consecvenţi suporteri ai Kievului.
Lucrurile nu se schimbă nici în 2024. Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a condamnat, din nou, ferm războiul de agresiune al Rusiei şi a reafirmat sprijinul de neclintit al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. La celebrul Forum Economic Mondial de la Davos, oficialul român a subliniat riscurile pe care atacurile ruse împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii critice ucrainene le ridică pentru securitatea regională.
România este o prezenţă activă atât în plan regional, cât şi în cadrul Uniunii Europene – a mai spus, de la Davos, în exclusivitate pentru la Radio România, Luminiţa Odobescu: Implicarea noastră activă în procesul de extindere, nu numai cu partenerii din Balcani de Vest, dar şi cu partenerii din Est, este şi a fost o temă prioritară pe agenda discuţiilor. Au fost mai mulţi lideri din Balcani prezenţi, dar şi lideri din estul Europei, cu care, evident, am discutat ce facem în continuare pentru apropierea de Uniunea Europeană. Iar România, practic, este implicată activ nu numai prin sprijinul politic şi prin demersurile diplomatice pe care le face, dar şi prin acţiuni concrete, prin sprijin pentru pregătirea administraţiei, pentru adoptarea legislaţiei, pentru diversele reforme.
Tot în cursul acestei săptămâni, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire, în regim videoconferinţă, cu omologul său din Ucraina, Rustem Umerov. I-am transmis ministrului Umerov că România condamnă în cei mai duri termeni agresiunea rusă, atacurile asupra populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene, acţiuni care s-au intensificat în ultimele săptămâni, şi l-am asigurat că România continuă să susţină Ucraina, alături de aliaţi şi parteneri – a declarat ministrul Tîlvăr. Cei doi oficiali au discutat şi despre măsurile concrete pentru consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cu accent pe importanţa pregătirii piloţilor români şi ucraineni în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România. (Bogdan Matei)