Violenţa împotriva femeilor, în atenţie
Mii de persoane au cerut Guvernului de la București măsuri suplimentare pentru protejarea femeilor.
Daniela Budu, 04.06.2025, 11:33
Mii de persoane au protestat, marți seară, în centrul Bucureştiului faţă de violenţa împotriva femeilor, cerând Guvernului măsuri eficiente pentru protejarea acestora. Au atras atenţia că societatea românească are tendinţa de a minimaliza violenţa şi abuzul de orice fel, mai ales cel îndreptat împotriva femeilor. Acţiunea a avut loc după ce o tânără de 23 de ani, care era însărcinată, a fost împuşcată mortal de fostul partener, pe stradă, sub privirile fiicei sale de trei ani. Agresorul este un abuzator recidivist şi, în ciuda numeroaselor ordine de protecție și plângeri depuse la poliție, sistemul a eșuat să protejeze victima.
Protestatarii consideră că violenţa împotriva femeilor este insuficient sancţionată, fiind chiar tolerată de autorităţi, şi că, în cele din urmă, tot victima este învinovăţită pentru situaţia creată. Protestul, organizat de Centrul FILIA, Centrul pentru Resurse Juridice și Feminism România, atrage atenția asupra faptului că aceasta este a 25-a victimă a femicidului în România de la începutul anului. În plus, potrivit datelor ministerului de Interne, doar în primele 4 luni ale acestui an, în România s-au produs peste 40.000 de cazuri de violență domestică.
ONG-urile prezente în fața Guvernului de la București au cerut ca femicidul, adică uciderea unei femei din motive care țin de gen, să fie introdus ca infracțiune distinctă în Codul Penal. La un post privat de televiziune, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că instrumentele existente în domeniu sunt asemănătoare cu ceea ce există şi în Europa, dar recunoaște că probabil este nevoie de măsuri mai dure în România. A mai precizat că în prezent, cazurile de violenţă domestică sunt tratate la fel de serios ca orice alt tip de criminalitate.
Deocamdată, liberalii au depus în Parlament un proiect legislativ care prevede scutirea de la plata taxei judiciare de timbru la cererile de divorţ şi partaj de bunuri comune. Iniţiatorul proiectului, deputatul Alina Gorghiu, susține că măsura sprijină victimele infracţiunii de violenţă în familie să depăşească traumele şi să îşi recapete o viaţă independentă. Iar luni, deputaţii au dezbătut un proiect de lege – ‘România fără violenţă’ – care propune majorarea pedepselor în cazul actelor de violenţă. Actul normativ prevede pedepse cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă în cazul lovirii sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice.
Ar mai fi de menționat că violența domestică și cea bazată pe gen sunt răspândite în toată Europa. Cel puțin așa arată cel mai recent studiu Eurostat publicat pe siteul Parlamentului European. Potrivit acestuia, una din trei femei din UE s-a confruntat cu violența bazată pe gen începând cu vârsta de 15 ani, iar aproximativ 17% dintre femei au fost supuse violenței de către un partener intim.
Majoritatea statelor UE au legi ce combat violența motivată de genul sau orientarea sexuală a unei persoane, însă lipsa unei definiții comune a violenței bazate pe gen și a unor reguli comune împotriva acestui flagel ajută la perpetuarea lui – consideră legislativul european. Din acest motiv, Parlamentul European a cerut în mod repetat o nouă legislație a UE în domeniu și a solicitat mai multe acțiuni de stopare.