Jurnal românesc – 05.06.2025
Un număr de 15 angajatori performanţi oferă 100 de locuri de muncă tinerilor români din diaspora, în cadrul programului „România vrea să te cunoască - Young Professionals Programmeˮ.
Leyla Cheamil, 05.06.2025, 11:00
Un număr de 15 angajatori performanţi oferă 100 de locuri de muncă tinerilor români din diaspora, în cadrul programului „România vrea să te cunoască – Young Professionals Programmeˮ. Programul oferă o experienţă culturală de redescoperire a originilor şi sprijin complet pentru integrare. Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres, tinerii participanţi vor beneficia de un loc de muncă permanent sau de un stagiu plătit la unul dintre cei 15 angajatori performanţi din Bucureşti. De asemenea, se vor bucura de o comunitate de prieteni, mentorat, sprijin în relocare şi numeroase activităţi culturale şi de socializare, după ajungerea în ţară. Pentru a se înscrie, tinerii trebuie să aibă între 20 şi 30 ani, origini în România sau în Republica Moldova, să se afle de cel puţin cinci ani în străinătate şi să nu fi absolvit un ciclu universitar în ţară. Aceştia se pot înscrie pe pagina www.credinromania.ro/cariere.
Aflat la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avut o întrevedere cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan, informează Radio Chișinău. Cu această ocazie, Siegfried Mureșan a anunțat că Republica Moldova va primi, în perioada imediat următoare, 300 de milioane de euro prefinanțare din Pactul de Creștere de 1,9 miliarde de euro. „Sunt convins că premierul Dorin Recean va ști să administreze bine acești bani. Se va asigura că banii vor ajunge rapid la oamenii care au nevoie, în investiții în infrastructură, drumuri, școli, spitale, grădinițe. Vom fi alături de Republica Moldova, la fel cum și ei au fost alături de noi. Vom apăra împreună parcursul european al Republicii Moldova și parcursul european al României”, a transmis Siegfried Mureșan pe Facebook.
Pavilionul României la Expo 2025 Osaka a găzduit vizita oficială a lui Ishige Hiroyuki, Secretarul General al Asociației Japoneze pentru Expoziția Mondială din 2025. Oficialul nipon a fost întâmpinat de către Ferdinand Nagy, comisarul general al Pavilionului României, care i-a oferit un tur complet al universului expozițional „Romania, Land of Tomorrow”. Oaspetele a asistat la momentele pregătite în cadrul Pavilionului, atât reprezentația susținută de pianistul Szöcs Botond și baritonul Erdős Róbert, care au interpretat piese din repertoriul muzical românesc și din cel tradițional japonez, precum și incursiunea în zona creativă dedicată artei și meșteșugurilor, unde Secretarul General a interacționat direct cu artizanii români, descoperind tehnici tradiționale și obiecte realizate manual. Ishige Hiroyuki s-a arătat impresionat de atmosfera caldă și primitoare a pavilionului, precum și de modul interactiv în care publicul este invitat să descopere România. El a felicitat România pentru prezența activă și valoroasă în cadrul Expo 2025 Osaka, remarcând succesul de care se bucură pavilionul în rândul publicului și contribuția semnificativă adusă temei expoziției. La rândul său, Ferdinand Nagy i-a mulțumit pentru vizită, apreciind interesul și deschiderea către dialog cultural: „Ne bucurăm că am avut ocazia să împărtășim o parte din cultura, creativitatea și spiritul românesc aici, în Osaka.”
În perioada 30 mai–15 iunie, România este reprezentată cu un stand național și 17 evenimente literare la Târgul de Carte de la Madrid, unul dintre cele mai prestigioase evenimente literare din Europa. Prezența României este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii și prin ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei. Printre protagoniștii evenimentelor se numără Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Corina Oproae, Ioana Gruia, Laura Mihon, Camelia Cavadia, Dan Lungu, Costică Brădățan și Zorann Petrovici. Programul prezentat de România cuprinde prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere pentru copii și sesiuni de autografe care contribuie nu numai la promovarea culturii române, ci și la consolidarea și extinderea dialogurilor româno-spaniole în domeniile literaturii, traducerilor și politicilor editoriale. Unii dintre cei mai importanți și premiați autori și critici spanioli, printre care Ángeles Mora, Amaya Iglesias, Martín López Vega participă la dezbaterile și prezentările dedicate autorilor români, contribuind la consolidarea legăturilor culturale și la întărirea prezenței literaturii române în spațiul cultural de limbă spaniolă.